Trut: Nismo o kaznama razmišljali, ali dovoljna je kazna što neće moći ići dalje

Cropix

Od danas je i službeno – građanima se dodatno ograničava kretanje za blagdane. U trenutku kada se nove mjere proglašavaju – Hrvatska je prešla tri tisuće smrti od koronavirusa.

U Stožeru ističu da će biti rigorozniji kod izdavanja e-propusnica, a što to znači za RTL danas otkrio je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i šef Civilne zaštite.

Namjera nam je da se smanje migracije i odlazak građana s jedne lokacije na drugu i time smanji mogućnost širenja zaraze.

“Mislim da smo ostavili dovoljno vremena da se službe i sve aktivnosti pripreme i da se ta mjera kvalitetno pripremi, ali ne da s tim ostavljanjem dovoljno vremena dajemo vremena za neko kršenje mjera ili snalaženje naših građana. Vjerujem da su svi svjesni situacije i da će napravili sve da se zaraze ne bi širila”, kazao je Trut.



Komentirao je i što ako se dogodi da nakon Božica na cestama imamo tisuće ljudi koji su ipak odlučili otputovati negdje, a vraćaju u mjesto prebivališta i nemaju propusnice.

“Ja vjerujem da neće biti toga, ali svi oni koji otputuju prije nego stupi na snagu ova mjera, mogu se vratiti na mjesto prebivališta ili stalnog boravišta”, rekao je.

Hoće li se kažnjavati?

Otkrio je i hoće li se naplaćivati kazne onima koji na nekoj lokaciju budu bez propusnice.

“Nismo o kaznama razmišljali, ali dovoljna je kazna što neće moći ići dalje.”

Neki roditelji su djecu odvezli bakama i djedovima, pa se postavlja pitanje hoće li ih moći vratiti kućama.

“To nije opravdanje i neće dobiti propusnicu.”

Komentirao je i što će biti s građanima iz dijaspore, koji su došli u Hrvatsku s negativnim PCR testom, a nemaju više prebivalište u Hrvatskoj.

“Oni mogu ući u Hrvatsku i doći do odredišta koji prijavili na granici i tamo mogu boraviti, a ako žele ići u druge županije morat će tražiti propusnicu.”

Trut ističe da je sustav za izdavanje propusnica u pripremi.

“Sustav se priprema i preko vikenda ćemo sve pripremiti za ponedjeljak, od kada će građani moći zatražiti propusnice, naravno oni kojima je to po mjerama omogućeno.”

Komentari