Trump protiv obračuna sa iranskim prosvjednicima

Bijela kuća

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da SAD pomno prati iranske prosvjede upozorivši protiv svakog novog “masakra” za vrijeme protuvladinih prosvjeda nakon što je Teheran priznao da je srušio putnički zrakoplov.

Iran je ranije rekao da je nenamjerno srušio ukrajinski avion pored Bagdada pri čemu je poginulo 173 ljudi u avionu, u neočekivanom zaokretu nakon što je prvotno nijekao tvrdnje Zapada da je avion pogođen projektilom.

Projektil prema zrakoplovu lansiran je kratko nakon što je Iran ispalio projektile na baze u Iraku u kojima su američke snage.

Predsjednik Hasan Rohani rekao je da je vojna istraga tragedije utvrdila da su “projektili ispaljeni ljudskom pogreškom” srušili Boeing 737, što je nazvao “neoprostivom pogreškom”.



Na studentskom prosvjedu u znak odavanja počasti žrtvama u subotu, iranske vlasti nakratko su pritvorile britanskog ambasadora, što je britanska vlada nazvala kršenjem međunarodnog prava. Kasnije su ga pustile.

Prosvjed koji je organiziran zbog žrtava pada zrakoplova pretvorio se u protuvladin prosvjed i okupljeni su pozivali na odgovornost krivaca za rušenje zrakoplova i odlazak iranskih čelnika.

Trump je poručio Irancima – u tvitovima na engleskome i na farsiju – da je uz njih i da prati prosvjede.

“Hrabrom narodu Irana koji je dugo patio: uz vas sam od početka svog predsjedničkog mandata, i moja administracija će i dalje biti uz vas”, tvitao je američki predsjednik.

“Ne može biti još jedan masakr na mirnim prosvjedima, niti gašenje interneta. Svijet promatra”, dodao je očito ciljajući na iransko gušenje otpora na uličnim prosvjedima koji su izbili u studenome.

“Pomno pratimo vaše prosvjede i inspirirani smo vašom hrabrošću”, poručio je Trump u tvitu.

Novi prosvjedi slijede nakon gušenja otpora na uličnim prosvjedima u studenom nakon kojih je prema Amnesty Internationalu ubijeno 300 ljudi.

Komentari