TRUMP NAREDIO LIKVIDACIJU Amerikanci na aerodromu u Bagdadu ubili najmoćnijeg iranskog generala, Teheran: ‘Ovo je ratni čin’

Tri rakete tipa “kaćuša” pale su na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, objavili su u petak tijekom noći irački sigurnosni dužnosnici.

Šijitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Facebooku da je njihov ravnatelj javnih komunikacija poginuo u “kukavičkom američkom bombardiranju”.

Rakete su pale blizu teretnog terminala zapalivši dva vozila i ranivši više ljudi, priopćila je medijska služba.

Najmanje je jedna osoba poginula a devet je ranjeno, doznaje se od policije i medicinskog izvora.



Poginuo moćni iranski general i njegov zamjenik

Moćni iranski general Qassem Soleimani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci, poginuo je u bombardiranju bagdadske zračne luke, objavila je u petak iračka državna televizija.

Pentagon je u četvrtak navečer potvrdio da je američki predsjednik Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Qassema Soleimanija.

“Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu likvidirajući Qassema Soleimanija”, priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Soleimani je bio general bojnik u Islamskoj revolucionarnoj gardi (IRGC), a od 1998. zapovjednik njegovih snaga Quds, divizije prvenstveno odgovorne za  vojne i tajne operacije izvan Irana.

Soleimani je započeo svoju vojnu karijeru nu iransko-iračkom rata 1980-ih, tijekom kojeg je zapovijedao 41. divizijom. Kasnije je bio uključen u ekstrateritorijalne operacije, pružajući vojnu pomoć protusadamskim šijatskim i kurdskim skupinama u Iraku, a kasnije i Hezbollahu u Libanonu i Hamasu na palestinskim teritorijima. U 2012. Soleimani je pomogao u jačanju sirijske vojske, ključnog iranskog saveznika na Bliskom istoku.

Tijekom sirijskog građanskog rata, posebno u operacijama protiv ISIS-a i njegovih potomaka. Soleimani je također pomagao u zapovjedništvu kombiniranih iračkih vlasti i šiitskih milicija koje su napredovale protiv Islamske države Irak i Levant

Potvrđena smrt

Pozivajući se na izvore u Hachd al Chaabiju, moćnoj koaliciji paravojnih skupina koje su uglavnom bliske Iranu a pridružene su iračkim sigurnosnim snagama, službena televizija tvrdi da je general Soleimani ubijen, kao i Abou Mehdi al-Mouhandis, dozapovjednik Hachda. Smrt ove dvojice potvrdilo je nekoliko čelnika sigurnosnih služba i Hachda.

Borci iračkih paravojnih skupina koje podupire Iran napali su u utorak američko veleposlanstvo u Bagdadu nakon američkih zračnih udara na uporišta milicije Kataiba Hezbollaha (Hezbollahove brigade) u nedjelju, kao odgovor na raketne napade u kojima je prošlog tjedna na sjeveru Iraka poginuo američki privatni kooperant.

Napetost između SAD-a i Irana porasla je na tom području nakon američkih gospodarskih sankcija koje su naštetile iranskom gospodarstvu. Dvije strane su međusobno prebacivale odgovornost za napade na naftna postrojenja, na skladišta oružja paravojnih skupina i na vojne baze u kojima su stacionirane američke snage.

Ratni čin

“Ovo za Iran predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad”, izjavio je jedan neimenovani iranski dužnosnik novinarki New York Timesa Farnaz Fassihi novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

Iranska državna televizija prekinula je redovni program te je počela emitirati molitve uz fotografiju generala Suleimanija. Tamošnji mediji su ga već proglasili ‘mučenikom’, a vrhovno tijelo zaduženo za nacionalnu sigurnost sazvalo je hitnu sjednicu na kojoj će razmatrati daljnje poteze.

“Ovo je izuzetno opasna i suluda eskalacija”, izjavio je iranski šef diplomacije Javad Zarif.

Vrhovni iranski poglavar ajatolah Ali Hamnei rekao je da “kriminalce čeka teška osveta” za ubojstvo Sulejmanija.

Također je najavio tri dana žalosti.

Cijene nafte skočile za 4 posto

General Sulejmani zauzimao je važno mjesto u iranskome režimu. Njegove su snage Kuds odgovarale izravno ajatolahu Hamneiju i u Iranu ga smatraju nacionalnim junakom.

Sjedinjene Države smatraju te snage i njihova zapovjednika teroristima te ih drže odgovornima za smrti stotina pripadnika američkih snaga.

Nakon objave vijesti o Sulejmanijevoj pogibiji, američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je objavio fotografiju američke zastave bez komentara.

Svjetske cijene nafte u međuvremenu su zbog napada skočile više od 4 posto.

Američki mediji izvijestili su da su general Sulejmani i pripadnici proiranskih milicija napuštali bagdadsku zračnu luku u dvama automobilima kada su pogođeni u napadu američkim dronom.

Zapovjednik je navodno stigao iz Libanona ili Sirije.

Navodno je nekoliko projektila pogodio konvoj te je najmanje petero ljudi poginulo.

Iranska revolucionarna garda priopćila je da je među poginulima zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al Muhandis.

U izjavi Pentagona stoji: “Po nalogu predsjednika, američka vojska poduzela je odlučnu obrambenu akciju da ubojstvom Kasema Sulejmanija zaštiti američko osoblje u inozemstvu”.

Dodaje se: “Svrha napada jest odvratiti iran od planiranja daljnjih napada. SAD će nastaviti poduzimati sve potrebne akcije da zaštiti svoje ljude i interese širom svijeta”.

Napad dronom dogodio se nekoliko dana nakon što su prosvjednici napali američko veleposlanstvo u Bagdadu, sukobivši se na mjestu događaja s američkim snagama.

Pentagon je rekao da je general Sulejmani odobrio napade na ambasadu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je u petak da je ubojstvo zapovjednika Kudsa Kasema Sulejmanija “ekstremno opasna i bezumna eskalacija”, javlja Reuters.

“SAD snosi odgovornost za sve posljedice svoje razbojničke pustolovine”, napisao je na Twitteru.

Američki kongresmen Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je da je taj napad izvršen bez konzultacija s Kongresom, koji o napadu nije bio ni obaviješten, prenosi AFP.

Komentari