Trump i EU najavili prekoatlantski trgovinski ugovor

flickr.com

Donald Trump i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavili su u Davosu spremnost da idućih tjedana zaključe trgovinski ugovor, što je neočekivana najava koja treba smiriti duhove s obje strane Atlantika.

“Planiramo da ćemo za nekoliko tjedana imati ugovor koji ćemo zajedno moći potpisati”, rekla je u srijedu u Švicarskoj Ursula von der Leyen, dan nakon susreta s Donaldom Trumpom, ne otkrivajući druge pojedinosti.

Cilj je otkloniti opasnost trgovinskog rata s Washingtonom a napose stalnu prijetnju Donalda Trumpa da će na europske automobile uvesti porez od 25 posto.

Prekoatlantske veze su se pogoršale nakon dolaska na vlast Donalda Trumpa koji je borbu s američkim trgovinskim deficitom stavio na vrh svoje liste prioriteta.



Neimenovani europski izvor smatra da nije riječ o velikom bilateralnom trgovinskom ugovoru koji je tehnički nemoguće zaključiti u nekoliko tjedana, nego spominje mogućnost potpisivanja “političke izjave između Von der Leyen i Trumpa”, poput one koju su u srpnju 2018. potpisali Trump i bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Von der Leyen treba posjetiti Washington u tjednima koji dolaze.

Sjedinjene Države su 2018. bile prvi trgovinski partner EU-a s razmjenom vrijednom 674,1 milijardu eura u kojoj je potonja ostvarila suficit od 138 milijarda.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan rekao je u četvrtak u Davosu da bi ugovor mogao obuhvatiti tehnologiju i energetiku. Za pregovore će trebati “tjedni” pa i “mjeseci”, ali “govorimo o 2020.”, rekao je.

Trgovinski ugovori potiču sve veću bojazan u EU-u zbog utjecaja koji mogu imati na okoliš i na zdravstvene sustave. Prijašnji trgovinski pregovori SAD-a i EU-a (TTIP) potaknuli su burne reakcije pa se na kraju od njih odustalo.

Komentari