Trstenjak Rajković: Privatni zdravstveni sustav nedovoljno je iskorišten

Foto: anamneza

“Gotovo trideset godina uporno bježimo od nužnih i neizbježnih promjena u zdravstvenome sustavu. Čvrsto se držimo nedovoljno učinkovitog naslijeđenog socijalističkog zdravstvenog sustava s bolnicama na svakom koraku u kojima svi rade sve.

Dugi niz godina suočeni smo s rastućim listama čekanja, odljevom liječnika i medicinskih stručnjaka svih profila, sve sofisticiranijom i skupljom medicinskom opremom, sve složenijim dijagnostičkim i terapijskim protokolima kao i kompliciranijim zakonskim procedurama.

U takvim uvjetima u zdravstvu s jedne strane imamo prenapregnut i preopterećen javni zdravstveni sustav, a s druge strane nedovoljno iskorišteni kadrovski i tehnički potencijal privatnog zdravstva u kojem rade vrsni zdravstveni stručnjaci i postoji najmodernija medicinska oprema koja ne košta ni jedne kune širu zdravstvenu zajednicu, ni Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ni proračun Republike Hrvatske”, ocijenila je za poslovniFM dr. Ivanka Trstenjak Rajković, ravnateljica privatne Poliklinike Medikol.

Dr. Trstenjak-Rajković i njezin suprug, Ivan Rajković, svojevrsni su pioniri privatnog poduzetništva u hrvatskome zdravstvu. Zdravstvenu ustanovu Medikol osnovali su 1994. godine u Čakovcu, a nakon reorganizacije 2000. godine počinju djelovati u Zagrebu, a potom u Splitu, Rijeci i Osijeku. Danas zapošljavaju oko tri stotine ljudi.



Cijeli podcast poslušajte OVDJE.

Komentari