Trobonjača: Ako se epidemija bude širila i dalje, moguće da će nam trebati treća doza cjepiva

screenshot N1

Hrvatski imunolog Zlatko Trobonjača danas je govorio o novonastaloj situaciji u kojoj je Republika Hrvatska smještena na narančastu listu ECDC-a te je govorio kako je to povezno s turističkom sezonom.

Delta soj

Prvo je još jednom podsjetio na opasnost koja vreba od delta soja: “Došao nam je visokozarazni soj, znamo da ako želimo njega zaustaviti bi trebali pribjegavati nekim strožim epidemiološkim mjerama.”

“Trebali bi možda uvoditi i ograničavanje okupljanje. Ne događa se to samo nama, događa se i u drugim državama. Turizam očigledno jest povezan s povećanjem broja novih slučajeva.”

Virus lakše ulazi u stanicu i više se replicira. Delta soj izbjegava postojeće imunosti pa i oni ljudi koji su preboljeli bolest se mogu refinicirati, a i oni cijepljeni se mogu u većoj mjeri inficirati nego što se mogu inficirati s onim izvornim sojem.”



Četvrti val

Zatim je govorio kako postoji mogućnost četvrtog vala u Hrvatskoj: “Moguće je da se radi o početku četvrtog vala. Nadali smo se da će se to odgoditi do jeseni. Međutim, hoće li se taj virus u većoj mjeri proširiti, najvjerojatnije hoće. Temeljem ubrzanog širenja delta soja možemo predvidjeti da će doći do četvrtog vala.”

“Znamo da druge zemlje emitivne imaju i puno lošije brojke. Ako ste turistička zemlja, teško možete izbjeći širenje virusa. Primorske županije su pogođene u većoj mjeri virusom nego one kontinentalne.”

Hospitalizacija

O  broju hospitaliziranih kaže sljedeće: “Što se tiče hospitalizacije i smrtnih slučajeva, u Velikoj Britaniji se dogodilo da je virus ušao u mlađu populaciju. Ipak, treba imati na umu da hospitalizacije uvijek dolaze s dva tjedna zakašnjenja. Moglo bi se dogoditi da bi rasla i hospitalizacija i porast broja smrtnih slučajeva.”

Famozni treća doza

Zadnjih dana puno se priča kako će na jesen možda biti potrebna i treća doza cjepiva, a Trobonjača tu situaciju vidi ovako: “Pfizer traži već da se nakon 6 mjeseci primijeni ta booster doza. Ja pretpostavljam da to neće trebati u toj mjeri koristiti, ali lako je moguće da bi se to moglo dogoditi 12 mjeseci nakon prethodnog procjepljivanja.”

“Tijekom vremena protutijela u krvi cijepljenih se postupno smanjuje. Ako ne bude bilo epidemije, ako se epidemija suzbije do tada, neće trebati treća doza. Ako se epidemija bude širila i dalje, moguće da će nam trebati treća doza”, piše N1.

Komentari