Tri su tjedna do izbora, ovo su svi rokovi i troškovi

Ilustracija

Lokalni izbori održavaju se za tri tjedna, 16. svibnja. Rok za prijavu kandidatura traje do 29. travnja u ponoć. Neformalna kampanja traje već mjesecima, a službena kampanja počinje nakon što izborna povjerenstva diljem Hrvatske utvrde pravovaljane kandidature.

Kandidature se predaju izbornim povjerenstvima u 576 jedinica lokalne samouprave, kako je rekla potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.

Izborna povjerenstva moraju provjeriti pravovaljanost kandidatura i u roku od 48 sati, 30. travnja ili 1. svibnja objaviti zbirne liste, dodala je. Tada će početi izborna promidžba koja će trajati do 14. svibnja u ponoć. Dotada, tiskat će se glasački listići, piše HRT. 

“Cijeli teret provedbe izbora je na lokalnim, odnosno, gradskim izbornim i općinskim izbornim povjerenstvima koji provode u cijelosti cijeli izborni proces”, rekao je Ivica Botica, potpredsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Splitsko-dalmatinske županije.



Primjerice, zagrebačko izborno povjerenstvo zasjeda ovdje na Velesajmu, gdje se zaprimaju kandidature ne samo za gradonačelnika i Gradsku skupštinu, nego i za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Tako će građani Zagreba na biračkim mjestima dobiti četiri glasačka listića.

Glasački listići 

Diljem zemlje distribuirat će se ukupno više od 14 milijuna listića. Tiskat će se čak 1232 vrste s imenima lokalnih kandidata, a broj vrsta na pojedinom biračkom mjestu varirat će od najmanje četiri do najviše sedam. Broj ovisi o tome hoće li se na tom mjestu birati i dužnosnici iz redova nacionalnih manjina. Kao, primjerice, u Osječko-baranjskoj županiji.

Izbori će se provesti u 21 županiji te u 127 gradova i 428 općina. Broj načelnika, gradonačelnika i župana koje ćemo birati jednak je onom na izborima prije četiri godine, ali broj njihovih zamjenika, izmjenom zakona, smanjio se za 568. Također, birat ćemo i 10 posto manje članova predstavničkih tijela.

Glasovanje samo u mjestu prebivališta

Tko bude želio glasovati – to će, prema zakonu, moći učiniti samo u svojem prebivalištu. Ne i izvan njega. Zakon po tom pitanju je egzaktan, kako objašnjava Ana Lovrin.

Bilo bi prilično teško ili čak nemoguće distribuirati te vrste listića po cijeloj Hrvatskoj gdje se tko zatekne. Izazov, ali i dodatni trošak predstavljat će provedba epidemioloških mjera. Izbori će ukupno stajati više od 100 milijuna kuna.

Komentari