Trgovac i taksist u Zagrebu verbalno napali Bugare. Plenković za incidente optužuje predsjednika Milanovića

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Incidenti protiv Bugara zbog kojih je premijer Andrej Plenković prozvao predsjednika Zorana Milanovića za huškanje u stvari su verbalni napadi trgovca na zagrebačkom placu i taksista na dvoje bugarskih državljana, piše u petak Jutarnji list.

Policija, doznaje dnevnik, istražuje dva slučaja, a treći je riješen intervencijom bugarskog veleposlanstva.

Prema prvoj prijavi, na meti je bila starija gospođa, bugarska državljanka na koju se okomio taksist. U prijavi se navodi da je ušla u taksi, a vozač joj je vrlo oštro prigovorio da je presnažno zatvorila vrata. Nakon toga ju je pitao odakle je podrijetlom, a kad je čuo odgovor da je iz Bugarske, uslijedio je agresivan verbalni napad: “Vi, Bugari sa svojom prljavom politikom prema Makedoniji, dolazite živjeti ovdje u našu lijepu Hrvatsku’.

U prijavi, doznaje Jutarnji list, stoji da je taksist zaustavio automobil, zatražio da gospođa plati vožnju i napusti vozilo. Gospođa je izašla i zatražila da joj vozač pomogne oko teške torbe iz prtljažnika, na što joj je on grubo bacio torbu pa je gospođa, navodno, zbog toga pala na pod.



U drugom slučaju prijaviteljica je također bugarska državljanka koja je dojavila da su na njezina supruga na tržnici bačeni predmeti.

Prethodila je rasprava o porijeklu robe koja se prodaje, a to je dovelo do pitanja podrijetla sudionika rasprave. Prodavač je počeo vrijeđati bugarskog državljanina zbog, kaže se u prijavi, toga što “Bugarska ucjenjuje nesretnu Makedoniju”, a onda je na njega bačen predmet.

U trećem slučaju navodno je sinu jedne bugarske državljanke zabranjen pristup vrtiću u Zagrebu. No, nakon sumnji u diskriminaciju djeteta i intervencije veleposlanstva, slučaj je riješen, donosi Jutarnji list.

Komentari