Treći dan bez novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i treći dan zaredom nema nijednog novog slučaja zaraze koronavirusom, a iz županijskog Stožera civilne zaštite u ponedjeljak ističu kako u županiji nije došlo do lokalne transmisije bolesti, nego je svaki od šest slučajeva unutar obitelji.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs rekao je kako u županiji postoje dva žarišta zaraze, jedno u Čazmi, drugo u Bjelovaru, a na oba žarišta prijenos bolesti bilježi se unutar obitelji.

Bajs je istaknuo da sve službe rade 24 sata na dan, prate sve posljedice vezane uz otkrivene slučajeve, a epidemiolozi otklanjaju mogućnost širenja bolesti među građanstvom.

U samoizolaciji je trenutno 810 osoba, 60 više nego jučer.



“Sve osobe koje su u samoizolaciji trebaju se pridržavati uputa koje su im izrečene. Moraju paziti da, dokle god imaju takvo rješenje, ne idu van, da vrše samokrontrolu i sve druge okolnosti kako ne bi došlo do toga da prošire virus, a da ni ne znaju da ga imaju”, poručio je.

Ravnatelj bjelovarske Opće bolnice Ali Allouch izjavio je kako je do danas u županiji 48 osoba testirano na koronavirus, pri čemu je šest osoba pozitivno, a dvije su hospitalizirane.

“Apeliram na sugrađane da budu kod kuće, ne izlaze i slušaju upute struke, da održavaju razmak i često peru ruke. Štititi sebe je najbolja zaštita”, poručio je Allouch.

I epidemiologinja Vesna Grgić izrazila je zadovoljstvo što u županiji i dalje nema lokalne transmisije zaraze, već je sve ostalo na kontaktima unutar obitelji.

“Za sada je sve pod kontrolom”, naglasila je Grgić.

Pojasnila je da se za svaki slučaj potvrđenoga ili onoga tko se testira na koronavirus provodi epidemiološka anketa i točno popisuju kontakti tijekom zadnjih 14 dana, a potom se i oni stavljaju pod nadzor.

“Potom se vrši nadzor nad tim ljudima i to je naša najvažnija protuepidemijska mjera. Osim naših mjera, treba se pridržavati svega što nacionalni i županijski stožer ponavljaju”, zaključila je Grgić.

Komentari