TREBAMO LI SE ZABRINUTI? Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu

Damjan Tadic/Cropix

Grad Zagreb savjetuje djeci, trudnicama, starijim građanima, kroničnim respiratornim i plućnim bolesnicima da ne izlaze na otvoreno zbog prekoračenja praga obavješćivanja za prizemni ozon od 180 mikrograma po kubičnom metru, koje je zabilježeno u petak od 12,30 sati.

Prekoračenje je izmjerio ovlašteni ispitni laboratorij Državnog hidrometeorološkog zavoda na državnoj mjernoj postaji Zagreb-3. S obzirom na trenutne visoke temperature i intenzitet sunčevog zračenja moguć je nastavak ovakvog prekoračenja u poslijepodnevnim satima i u narednim danima, pri sličnim ili istim vremenskim uvjetima, stoji u priopćenju Grada Zagreba.

“U takvim uvjetima, osjetljive skupine populacije u koje ubrajamo malu djecu, trudnice, starije građane, kronične respiratorne i plućne bolesnike te osobe trenutno slabog zdravlja, mogli bi osjećati simptome poput glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva”, upozoravaju iz Ureda gradonačelnika.

Radi predostrožnosti, preporučuje se navedenim skupinama stanovništva da ne izlaze na otvoreno u vrijeme prekoračenja. Nadalje, iz Grada savjetuju da se ne otvaraju prozori i ne koristi mehanička ventilacija kojom se u radne prostorije ili prostorije za stanovanje ubacuje zrak.



Među ostalim preporukama, navedeno je da se za kuhanje koristi, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo, da se umjesto osobnih motornih vozila koristi javni gradski prijevoz te da se odgodi uporaba insekticida, čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala ili popravci pri kojima se koriste ljepila, boje, lakovi, itd.

Nastankom povoljnijih meteoroloških uvjeta očekuje se smanjenje prekomjernih koncentracija prizemnog ozona i prestanak prekoračenja praga obavješćivanja o čemu će građani biti obaviješteni.

 

Komentari