TREBA LI PREMIJER U SAMOIZOLACIJU? Evo kako se prema HZJZ-u određuje tko je bliski kontakt

HTS

Nakon što se pokazalo da je tenisač Novak Đoković pozitivan na koronavirus, postavilo se pitanje treba li premijer Andrej Plenković u samoizolaciju jer je s njim bio u kontaktu.

U Vladi kažu da za tim nema potrebe, a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nalaze se definicije bliskog kontakta koje glase:

“udaljenost od oko dva metra od oboljele osobe ili boravak u istom zatvorenom prostoru s oboljelim od COVID-19, ali dulje vrijeme, u trajanju dulje od 15 minuta (npr. učionica, soba za sastanke ili druga prostorija; kod zdravstvenih djelatnika, kućnih kontakata; kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu), a bez osobne zaštite opreme (rukavica, pregača, maska, zaštita za oči)”,

ili



“direktan kontakt s kontaminiranim/infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (npr. oboljeli je kašljao na nas, dodirivanje korištenih maramica, rukovanje ili drugi izravan tjelesni kontakt s oboljelim), a bez korištenje osobne zaštitne opreme. Za sada bliskim kontaktom se ne smatra kratka interakcija s oboljelim, npr. prolazak pored ili hodanje uz oboljelu osobu”, stoji na stranicama HZJZ-a.

PLENKOVIĆ O ĐOKOVIĆU ‘To nije bio blizak susret, pozdravili smo se s pristojne distance’; BOŽINOVIĆ O GRANICAMA ‘Vjerojatno ćemo promijeniti režim’

Komentari