TRAMPUŽ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI: “Pa to kod vas nije novi val, to je tsunami”

Foto: HTV / HRT

O lošoj epidemiološkoj situaciji u Dalmaciji oglasili su se i izvan Hrvatske.

“U ovom trenutku, u subotu, u Berlinu imamo 30-ak djece, od onih tek rođenih do pet godina života, koji se nalaze na odjelima intenzivne njege na strojnoj ventilaciji (respirator) ili su hospitalizirani s vrlo teškom kliničkom slikom Covida 19. Ta djeca, koja nisu ništa kriva i za koju još uvijek nemamo cjepivo protiv Covida, zarazili su se od odraslih ljudi, uglavnom onih koji se neodgovorno ponašaju, koji nisu cijepljeni i koje nije briga ni za što i ni za koga, već hodaju uokolo i prenose virus”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski infektolog i specijalist interne medicine, šef odjela za kiruršku infektologiju najprestižnije europske bolnice, bolnice “Charite” u Berlinu.

Spomenuli su mu kakvi su posljednjih nekoliko dana postoci oboljelih u ukupnom broju testiranih u Hrvatskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Pa to kod vas nije novi val, to je tsunami, i širi se zbog toga jer epidemiološke mjere nisu dobre i jer se očito malo tko pridržava tih mjera. No to smo mogli i očekivati i to sam i najavljivao, svjestan činjenice da je Hrvatska, općenito gledajući, lošije procijepljena. Ovaj soj, omikron, koji je počeo prevladavati ima tu mogućnost da jedna zaražena osoba može zaraziti njih šest do osam, dok je kod delte bio slučaj da jedna osoba može zaraziti tri do četiri osobe. Brže se širi pa zbog toga i nije čudno ovo što se događa”, rekao je dr. Trampuž.



Komentari