Topoljnjak kritizirao Stožer: Odluke su im nekorektne, nedosljedne; Evo što kaže o Berošu

Screenshot/N1

Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, gostovao je u Novom danu gdje je govorio što je sindikat tražio od ministra zdravstva Vilija Beroša.

“Ono što smo upozoravali već godinama, a to je ukidanje zabrane zapošljavanja u sustavu zdravstva i socijalne skrbi. Vlada se očito oglušuje na to, ministar se oglušivao na to i sada vidimo rezultate toga. Vidi se da nema dovoljan broj ljudi i vidi se kakve su nam ustanove. Ne može se više tako raditi. Ministar bi konačno trebao početi brinuti o radnicima u sustavu koji mu je resor, a ne samo obećavati. Ja ga mogu slobodno nazvati da je ministar obećavanja, a ne rješavanja problema u zdravstvenom sustavu”, poručio je.

Topolnjak navodi kako se još uvijek ne može govoriti o kolapsu u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

“Naravno da rade više nego što treba, izgaraju na ovom poslu maksimalno. Mislim da kolapsa zdravstvenog sustava još nije došlo i nadam se da neće doći u kompletu, ali ima jedan veliki problem, a to je da nema dovoljno opreme, dovoljno ljudi, nema kadra, a imamo i prilike da su nam na zavod za zapošljavanju zdravstveni radnici koji čekaju da bi mogli obaviti pripravnički staž, da bi mogli položiti stručni ispit i dobiti licencu, ali i na to se ministarstvo oglušuje. Ponovo moramo prozivati ministra zbog toga što na to upozoravamo godinama”, istaknuo je.



Kritizirao je i na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Mislim da su odluke Stožera nekorektne, nedosljedne, za sve se ne određuje tretman kako bi trebalo biti. Ministar možda i ne zna sve stvari, ali ono što ravnatelji rade nije primjereno i ne može se na takav način raditi. Posebno želim naglasiti da kada netko oboli ili pozitivan, kaže mu se da nije to zaradio na radnom mjestu nego da se mogao zaraziti i negdje drugdje da bi se izbjeglo plaćanje ili stopostotnog bolovanja ili da se izbjegne plaćanje tromjesečnog prosjeka plaća”, kazao je i dodao da je to neprimjereno i za svaku osudu, posebno u ovo vrijeme pandemije.

Dodao je su to informacije koje pristižu od članova sindikata, a vezane su za bolnice izvan Zagreba. Kazao je da koliko zna, to ne vrijedi za KB Dubravu.

“Velik problem u KB Dubrava je komunikacija. Prateće službe u sustavu KB Dubrava ne znaju gdje će doći u ponedjeljak, na kakav način će početi raditi, može li se u C paviljonu može raditi ili ne. Komunikacija je doslovno na nuli.”

“Malo je čudno kako je postala covid centar ona ustanova koja nema uopće odjel infektologije i koja nema zaposlenog ni jednog infektolog pa se sada iz drugih ustanova moraju povlačiti infektolozi”, kazao je Topolnjak.

“Ministar je u četvrtom mjesecu obećao da bi zdravstvene radnike trebalo dodatno nagraditi i poslali smo mu pismo da se ukine zabrana zapošljavanja, što još uvijek nije ukinuto, da se radnici dodatno nagrade i stimuliraju za protekli rad do trećeg mjeseca”, rekao je i dodao da se traži korekcija uvjeta rada za one koji rade s covid pacijentima.

“Obećano nam je da ćemo pregovarati da bismo isplatili razliku prekovremenih sati koji nisu isplaćeni onako kao što su trebali unaprijed pet godina. Išli smo vjerovati ministru. Vjerovali smo da ćemo to dobiti, nismo to dobili, to nam se obilo u glavu, ministar je nedosljedan. Ovakvo stanje, ovakvo odugovlačenje od strane ministarstva zdravstva je neprimjereno. Znam da ministar ima puno posla oko korone, ali ne može se stalno izvlačiti na to”, zaključio je Topolnjak, prenosi N1.

Komentari