Tomislav Stipić: Pred verbalnom i sadržajnom veličinom Zorana Milanovića, Plenković djeluje kao osrednji činovnik

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović prisustvovali su obilježavanju Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica kraj Siska.

U nekim normalnim okolnostima njihov susret u Brezovici bio bi samo jedna crtica u protokolu, no s obzirom na to da se žestoko svađaju već mjesecima te da je Plenković jasno dao do znanja da su zajednička obilježavanja prošlo svršeno vrijeme, svaki detalj današnjeg prisustvovanja svečanosti povodom Dana antifašističke borbe bio je pod posebnim povećalom.

S obzirom na njihove zanimljive međusobne odnose, prenosimo komentar političkog analitičara Tomislava Stipića o današnjem ponašanju najviših hrvatskih dužnosnika: “Plenkovićev govor bio je birokratski, hladan i tipski. Plenković je zvučao kao ne baš pretjerano zanimljiv profesor povijesti koji nabraja povijesne činjenice, od kojih su neke bile i netočne, što je primijetio predsjednik Milanović i ispravio tezu o prisustvu Janka Bobetka u Žabnom, odnosno Brezovici.

“Plenković je u Brezovicu došao kako bi umjetno pokazao privrženost antifašizmu i tim činom više poslao poruku svojim manjinskim koalicijskim partnerima. Čak je izričito u govoru spomenuo pripadnike manjina koji su sudjelovali u NOB-u, vrlo vjerojatno kako bi se Pupovac i ostali osjetili važnijima”



Umirivanje članstva HDZ-a

“Činjenica da je govor pročitan ne ide u prilog iskrenoj evaluaciji ovog praznika, a s time si Plenković izravno skače u usta budući da redovito zastupnike iz oporbe u Hrvatskom saboru pokušava učiniti manje vrijednima zato što im spočitava da čitaju svoja pitanja ili replike. Jedino što u tom govoru možemo izdvojiti kao pozitivno jest spominjanje poratnih egzekucija što je doista civilizacijski potrebno kako bi se borba protiv okupatora odvojila od bezumnih zločina tokom i nakon rata.”

“Međutim, moj je dojam da je to izrečeno isključivo u umirivanju članstva i birača HDZ-a, dodatno prisnažujući spominjanjem kardinala Stepinca. Naime, razvidno je kako biračko tijelo HDZ-a ovaj praznik ne smatra relevantnim, što je samo po sebi ironija budući ga je uspostavio nitko drugi doli prvi predsjednik HDZ-aFranjo Tuđman“, kaže Stipić

Milanovićeva suptilna poruka Srbima u Hrvatskoj

“Spomenuo je “srpsku braću i sestre po oružju u Drugom svjetskom ratu, ali nažalost ne i u Domovinskom ratu” što je vrlo suptilna poruka odapeta prema srpskim predstavnicima u Hrvatskoj koji i danas imaju problema priznati agresiju na Hrvatsku 1991., što Plenković iz očitih razloga nema hrabrosti izreći”.

“Današnji govor Zorana Milanovića jedan je od velikih političkih govora i najbolji razlog zašto je Andreju Plenkoviću bolje da s Milanovićem više ne polemizira. Pred verbalnom i sadržajnom veličinom Zorana Milanovića, Plenković djeluje kao osrednji činovnik”, piše Dnevno.hr

Komentari