Tomislav Sokol o prelasku granice zbog izbora: Nije to nova mjera

screenshot N1

Europarlamentarac Tomislav Sokol u Novom Danu N1 televizije govorio je o izboru novog čelnika Vrhovnog suda, gdje je jasno kazao kako je lako moguće da se javni poziv opet ponovi. Dotaknuo se i teme covid-putovnica, te ulaska Hrvatske u Schengen.

Na pitanje hoće li za izbor čelnog čovjeka Vrhovnog suda biti i trećeg javnog poziva, Sokol kaže kako to ovisi o Zoranu Milanoviću.

“To ovisi o ovlaštenom predlagatelju, a to je predsjednik Republike. Ako on nastavi inzistirati na kandidatkinji koja je sudjelovala u protuzakonitom postupanju, mimo javnog poziva, izvjesno je da će se on ponoviti. To je odlučio i Ustavni sud. Nismo čuli pretjerane argumente protiv toga, osim da se javni poziv spominje u jednini, no ako on bude inzistirao da predloži kandidatkinju koja zbog svog postupanja nema povjerenje saborske većine, poziv će biti ponovljen”, rekao je Tomislav Sokol.

Jedan od temeljnih problema je što se stvari svode na osobne sukobe, smatra.


“Ne možete pristati postupati u neskladu sa zakonom i očekivati podršku većine. Nije riječ o osobnim odnosima, nego o načelima i poštivanju zakona”, rekao je.

‘Nije dobro ići u smjeru političkog izbora sudaca’

Milanović kaže da se Vlada protuustavno uplela u izbor čelnika Vrhovnog suda.

“Nije problematično da Vlada komentira događanja iz javne sfere, te mislim da je dobro da imamo javni poziv, da se predaju životopisi i programi. U programu ima problematičnih stvari, među kojima je i ta da je devastacija hrvatskog pravosuđa krenula u devedesetima, to je pojednostavljivanje stvari. Ne možemo na pojedinačnim problemima koji su se javljali, zaključivati…

Način izbora DSV-a i popunjavanja sudačkih mjesta bili su jedno od najtežih poglavlja u pristupu u EU. Možemo raspravljati o tome je li u DSV-u previše sudaca, a nedovoljno profesora, ali izbor sudaca u Saboru je korak unazad. To imaju samo Slovenija i Latvija. Dati politici veći utjecaj na izbor sudaca – problem nije samo bira li izvršna vlast suca, nego taj proces mora biti transparentan i objektivan i sa što manjim uplivom politike na tu odluku.

Nije jedina važna stvar kod izbora sudaca tko ih bira. nego i koji su kriteriji za njihov izbor. Svakako nije dobro ići u smjeru političkog izbora sudaca”, rekao je Sokol.

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da će na dan izbora svi hrvatski državljani s pravom glasa moći ući u Republiku Hrvatsku iz drugih država, a neće ih se tražiti negativan PCR test kao što je to inače slučaj.

“Ta bi se situacija izlaska na biralište podvela pod iznimku obavljala hitnih poslova i to na 12 sati. To nije nova mjera, one su se i do sada implementirale, pa mogu i u ovom slučaju”, rekao je Sokol.

Covid potvrda treba biti garancija slobode kretanja

Što se tiče covid-putovnica, kazao je kako su tu za olakšavanje kretanja.

“Covid potvrda treba biti garancija slobode kretanja, da se ne dogodi da neka zemlja može reći kako osoba ipak, i s negativnim testom, mora ići u karantenu. Ova potvrda ne uvodi ograničenja, ona su već tu. U Belgiju se sada ne može ući turistički, nego samo poslovno. Cilj je da procedura vezana za kretanje bude jednostavnija, priča oko potvrde je pozitivna priča i sustav bi do lipnja trebao biti spreman.

Bilateralni dogovori koji sada postoje između zemalja su na razini onoga što se dogovara na razini EU-a. Nećemo imati kaos, sve države idu ka olakšavanju pravila za ulazak u zemlju. Države ne smiju diskriminirati ljude oko ulaska”, rekao je Tomislav Sokol za N1.

Komentari