Tomičić: Plenković će u postizbornim potezima uspjeti podijeliti Domovinski pokret

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Tihana Tomičić, novinarka Novog lista i Jasmin Klarić, novinar portala Telegram, gostovali su u “Točki na tjedan” N1 televizije gdje su komentirali aktualne političke događaje.

Tomičić se osvrnula na odlazak vukovarskog gradnonačelnika Ivana Penave iz HDZ-a i smatra da se radi o “praznoj puški”.

“To je kratkometna situacija gdje se može očekivati da će Penava dobiti jedan dio glasova u Vukovaru s Domovinskim pokretom Miroslava Škore, ali mislim da na duge staze tu nema dugoročnije ambicije od toga da Penava uđe u Sabor i tamo promovira svoje stavove. On se očito želi nametnuti na nacionalnoj sceni, a Škori to odgovara”, rekla je Tomić.

“Kratkoročni efekt bi mogao imati dugoročni efekt, ako Plenoviću budu trebali Škorini glasovi za stvaranje vlade. Onda je moguće da ta potpora kod formiranja vlade i donošenja zakona, gdje će trebati većina, na taj se način izvana može utjecati na procese unutar HDZ-a i na Plenkovićevu snagu unutar HDZ-a”, rekao je Klarić.



Tomičić: Usudila bih se prognozirati da će se Domovinski pokret nakon izbora podijeliti

“Usudila bih se prognozirati da će se Domovinski pokret nakon izbora podijeliti, mislim da će ih Plenković u postizbornim potezima uspjeti podijeliti”, navodi Tomičić.

“Mislim da će Plenković ići na tu kartu da ih nakon izbora razjedini, dio ostavi sebi, a dio desnici”, dodaje.

Komentirali Milanovićevu izjavu o izborima

Tomičić i Klarić također su komentirali izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da možda neće izaći na izbore.

Klarić ističe da Milanović želi naglasiti neutralnost funkcije predsjednika te smatra da je to radio i u kampanji.

No, Tomičić smatra da takav stav nije u redu prema biračima. “To je stav koji je ciničan prema biračima, čovjek koji je tek izabran na mjesto predsjednika trebao bi savjetovati biračima da izađu na izbore”, navodi.

Ističe i da predsjednik treba biti neutralan, ali da javnost očekuje od njega potpunu neutralnost u trenutku kad se bude trebala formirati Vlada i imenovati novi mandatar.

“Nema razloga da on ikakav nameće ikakav svoj politički stav, ali izvan pameti je da predsjednik ne iskoristi pravo i ne izađe na izbore. Izbor su tajni, on ne mora reći za koga je glasao”, kaže Tomičić.

Dodala je da Milanović uvijek mora biti drukačiji od drugih te da je to često radio i prije.

“Sasvim je moguće da je to razočaranje za Bernardića i dio ljudi u SDP-u, ali onda je sasvim moguće da nisu pažljivo slušali što je govorio. U cijelom nizu intervjua je on govorio da će, ako bude izabran, biti apsolutno i potpuno neutralan. Jako je naglašavao tu neutralnost i ovo sad de facto vidim kao ispunjenje njegovih obećanja”, rekao je Klarić, piše N1.

Komentari