Tomašević: Želimo propisati da je zabranjen podzakup kućica i štandova za vrijeme manifestacija

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao konferenciju za novinare na kojoj je, među ostalim, istaknuo kako su dvije odluke stavili na javno savjetovanje. Jedna je dopuna odluke o novčanoj potpori roditeljima-odgojiteljima, a druga je odluka o davanju na zakup i drugo korištenje površina javne namjene.

“Dopuna odluke o novčanoj potpori roditeljima-odgojiteljima je ono što smo obećali u izbornom programu, a to je da ćemo zaustaviti prijave novih korisnika dok se ne evaluiraju demografski i ostali učinci te mjere. Prije svega želimo vidjeti demografske učinke jer je to predstavljeno kao demografska mjera. Prijedlog je da ukoliko Skupština to usvoji, onda ide stupanje odluke na snagu i zato je 5. rujna stavljen kao datum. I ako stavimo datum kasnije, opet će netko reći zašto ne duže. Najpravednije je da odluka na snagu stupi odmah. Naša namjera je jasno prikazana u našem programu, mislimo da nitko ne može biti iznenađen ovakvom odlukom”, rekao je Tomašević.

Osim toga, na javno savjetovanje od 30 dana ide i odluka o novim pravilima za dobivanje kućica i štandova na manifestacijama.

“Druga odluka koju smo stavili na javno savjetovanje je odluka o davanju u zakup i drugo korištenje površina javne namjene. Rekli smo već da je to nešto što namjeravamo riješiti na idućoj Skupštini. Radi se, naime, o tome da želimo zabraniti podzakup, ovo što se događalo s Adventom na nekoliko načina. Da bude još jasnije propisano da je zabranjen podzakup kućica i štandova za vrijeme manifestacija”, istaknuo je gradonačelnik.



‘Više rada, manja naknada’

Pojasnio je da se kućice i štandovi isključivo mogu dodjeljivati javnim natječajem.

“Dosad je to bilo neposrednom dodjelom pa se događalo da su se u podzakup davale kućice po nerealnim cijenama. Želimo prekinuti tu praksu, reket koji je bio u Zagrebu i zato će to biti isključivo temeljem javnog natječaja. Bit će više organizatora tako da se ne ide u nikakav podzakup jednom kad se dobije odobrenje Grada za dodjelu prostora. I dalje će biti mogućnost neposredne dodjele, ali ne za vrijeme Božića”, naglasio je Tomašević.

Odbor za izbor i imenovanje predlaže da se vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora smanji naknada za 40 posto.

Tomašević je rekao kako je njihov plan “više rada, manja naknada”.

Osvrnuo se i na natječaj za tri člana Uprave Zagrebačkog holdinga.

“Stigle su 73 prijave koje su trenutno u tehničkoj obradi, nakon toga slijedi bodovanje. Koliko će sve to trajati ne mogu reći”, naglasio je.

Rebalans zagrebačkog proračuna bit će pripremljen u rujnu

Osvrnuo se i na rebalans proračuna.

Rekao je da su “dali uputu uredima da predlože svoje uštede”.

“Nismo bili zadovoljni prijedlozima, tako da smo išli u novu analizu. Oko toga više informacija idući tjedan. Rebalans će biti pripremljen u rujnu”, istaknuo je gradonačelnik.

Tomašević je najavio da će zatražiti svu dokumentaciju da vidi koja je uloga Turističke zajednice Grada Zagreba u vezi Adventa i podzakupa kućica. Prema njegovim riječima, trebalo bi regulirati iznajmljivanje gradskih prostora za što smatra da se iznajmljuju po cijenama koje nisu tržišne.

Sljedeća sjednica zagrebačke Skupštine će vjerojatno biti 26. kolovoza, zaključio je Tomašević, piše N1.

Komentari