Tomašević: Vjerujem da će doći do suradnje sa SDP-om, ali za sve velike projekte tražit ćemo konsenzus

Kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić predstavili su Zeleni plan za Zagreb.

“Nalazimo se na Cmroku, koji je simbolično mjesto gdje je Grad Zagreb vidio svoje mjesto u borbi protiv klimatskih promjena. Ovdje su radili snježni topovi, koji su pravili snježne staze dok je temperartura u gradu bila 17 stupnjeva”, rekao je Tomašević.

Moramo hitno krenuti u sanaciju vodoopskrbne mreže, računi za struju rastu, dodao je. “U Zagrebu imamo oko 12 metara kvadratnih površine po stanovniku, a u Europi je prosjek bar 18”.

Govorio je i o sportu u Zagrebu.



“Imamo četiri gola prednosti u 80. minuti, ali ništa nije gotovo, igra se još deset minuta. Mislimo razvijati sport u Zagrebu tako da izgradimo infrastrukturu i stvorimo uvjete da se što više građana bavi sportom, pogotovo rekreativnim, ali isto vrijedi i za profesionalni. Moramo riješiti i da se što više djece bavi sportom, jer to je baza. O Maksimiru smo se već odredili. Želimo prestati s praksom da se kvartovska igrališta moraju po pravilniku davati u privatnu koncesiju i da budu komercijalna. Ne možemo biti grad da za bilo kakvo bavljenje košarkom i nogometom vi morate platiti.

Rekao je kako ne može obećati povećanje izdvajanja iz proračuna za sport. “Moramo vidjeti kakvo je stanje, koliki je dug i slično, ali i to nam je u planu. Ne možemo biti u situaciji da netko koristi infrastrukturu da netko je netko koristi četiri sata dnevno, a da ona ostaje netaknuta 12 sati dnevno. Kad pogledate Dom sportova, Šalatu, Cibonu, tu se jako malo ulagalo u zadnjih 20 godina. Sportski Zagreb može biti miran, apsolutno”.

Suradnja s SDP-om

Govorio je i o suradnji sa SDP-om, rekavši da će razgovori krenuti tek nakon drugog kruga. “Vjerujem da će doći do suradnje i to tako da će to biti ugodna većina. No za sve velike projekte tražit ćemo konsenzus. Mislim da je bitno da za neke strateški dugoročne projekte imamo konsenzus.

Pitanje upravljanja otpadom jedno je od ključnih točaka našeg Zelenog plana, kao i energetska obnova zgrada, rekla je Sandra Benčić.

Dodala je da je u sklopu energetske obnove cilj spojiti gradska i nacionalna sredstva s onima iz Fonda solidarnosti oko obnove nakon potresa. “To je apsolutno izvedivo, ali će zahtijevati puno umješnosti oko usklađenja i povlačenja tog novca”.

“Što se tiče energetske obnove, treba odraditi i domaću zadaću. Što će na razini Zagreba napraviti najveće energetske uštede će biti upravljanje energetskim sustavom da se dođe do smanjenja jalove energije. Sramotno je da to već nismo napravili. Uz to ćemo raditi mini sustave obnovljivih sustava energije na već postojeće sustave. Nećemo graditi velike solarne elektrane, već ćemo to postavljati na zgrade i škole, kao i mikro vjetrenjače”, objasnila je.

Cilj je, kako navodi, i zatvoriti Jakuševec, a za to trebamo potpuno promijeniti način odvođenja otpada. “Zagreb je od svih europski glavnih gradova bio zadnji po raspoređivanju otpada. Zadnji”, prenosi N1. 

Komentari