Tomašević više neće plaćati nove roditelje odgojitelje!; Borić: Kao feministkinja podržavam mjere koje pomažu ženama, ali…

Tomislav Tomašević/Jurica Galoic/PIXSELL

Svi roditelji odgojitelji koji su već korisnici financijske pomoći (bruto iznos od oko 6800 kuna) koju dodjeljuje Grad Zagreb, nastavit će primati spomenutu beneficiju. Ali nova zagrebačka vlast razmatra načine kako zaustaviti prijavljivanje novih roditelja odgojitelja

“Kao feministkinja, naravno da podržavam mjere koje pomažu ženama, ali Milan Bandić ovu je donio isključivo u predizborne svrhe, a riječ je o golemim sredstvima koja su narasla s početnih 100 milijuna kuna na 500. Čak je i Bandić na kraju najavio da će reducirati mjeru. Osim toga, na ovaj način vi te majke i očeve definitivno isključujete s tržišta rada jer ako oni provedu sedam godina kod kuće s djecom, tko će ih zaposliti nakon tog vremena? Zato smo odlučili poštovati stečena prava, ali nećemo omogućiti nastavak ove prakse”, rekla je Rada Borić za Jutarnji list.

Kritike na račun transparentnosti

Kritike na račun transparentnosti u posljednje vrijeme mogu se sve češće čuti kad je riječ o novoj gradskoj vlasti, a neki komentiraju da se više ni na stranicama Grada Zagreba u rubrici Akti gradonačelnika ne objavljuju akti, odnosno nije objavljen niti jedan otkad je gradonačelnik Tomislav Tomašević preuzeo vlast prije 40-ak dana. Prije je pokojni gradonačelnik Milan Bandić svakih 15-ak dana objavljivao nove akte.

Rashodi Grada Zagreba su u posljednje četiri godine porasli za 16 posto, odnosno sa 7,3 milijarde kuna (2017. godine) na 8,5 milijardi kuna u 2020. godini.


“Samo s osnove mjere roditelj odgojitelj u 2020. godini isplaćeno je 70 milijuna kuna više nego u prethodnoj godini”, stoji u spomenutom izvješću. Osim financija, Rada Borić iznijela je još razloga za prekidanje spomenute mjere.

Očekivano ukidanje

Tih 4500 mališana ne idu u vrtiće u kojima je 35.000 druge djece, nego ostaju doma i zbog toga pati njihova socijalizacija. A koliko je to skupo, pokazuje podatak da se na vrtiće za 35.000 djece troši oko 100 milijuna kuna, a za majke ovih 4500 – gotovo pola milijarde. U isto vrijeme, gradnja jednog vrtića iznosi 35-40 milijuna, dakle, za novac koji ide majkama odgojiteljicama, može se napraviti 12 ili 13 novih vrtića.

Reduciranje te mjere u kampanji najavio i sam gradonačelnik Tomislav Tomašević. Govorio je u svibnju na RTL-ovoj debati da će tu mjeru morati provjeriti i dok ne testiraju njezin učinak, rekao je da više neće primati nove korisnike, piše Jutarnji list. 

Komentari