Tomašević: Uz ‘financijske kosture’, Gradu na naplatu dolaze i neki računi iz prošlih godina

Na prozivke HDZ-ovih zastupnika o malim uštedama u rebalansu gradskog proračuna, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uzvratio je porukom da su sve uštede otišle na “financijske kosture iz ormara” koje i dalje stižu na naplatu, a nigdje nisu bili planirani ni prikazani.

“Mene užasno ljuti i frustrira da se u izvješću o izvršenju proračuna, koje nam je na primopredaji vlasti dano, kaže da se sve trošilo onako kako je trebalo po dinamici. A onda na kraju vidite da imate fakture i račune koji su nastali na stavkama koje uopće ne postoje u proračunu”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Dodao je kako se u procesu planiranja rebalansa proračuna uštedjelo oko 400 milijuna kuna, ali njima su se, s druge strane, kako je istaknuo, morali pokriti “financijski kosturi iz ormara” koji su došli na naplatu u razdoblju od primopredaje vlasti.

Uz te “financijske kosture” gradu na naplatu dolaze i neki računi iz prošlih godina.



Tomašević je zaključio kako će očito takvih “kostura” biti još.

Istaknuo je da se u prijedlogu rebalansa jasno vidi gdje je napravljeno 400 milijuna kuna ušteda, a gdje su one otišle – 80 milijuna kuna otišlo je za subvencije ZET-u za koje se znalo da će trebati, a nisu prethodno stavljene u proračun. Nadalje, 100 milijuna kuna za održavanje cesta, 33 milijuna za popravljanje tramvajske mreže, nabrojao je.

Nultu točku na iznos konsolidiranog duga Grada Zagreba trebala bi, najavio je, dati tek revizija KPMG-a.

Na kritike HDZ-ovih gradskih zastupnika da su uštede premale te da se ostavi “kostura iz ormara”, na što su ga pozvali HDZ-ovi potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman i zastupnik Davor Filipović, Tomašević je rekao da to nije moguće jer su to fakture i računi koji su nastali, a mora ih se platiti.

Najavio je i da su u planiranju proračuna za 2022. godinu sve opcije otvorene, pa i one oko prodaje gradske imovine kako bi se pokrio dug.

“Što se tiče gradske imovine, sve opcije su na stolu. Krenut ćemo s onim prostorima koji se iznajmljuju ispod tržišne cijene, ići ćemo s prodajom poslovnih prostora”, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Komentari