Tomašević: Teže bismo došli do tog novca da nismo podnijeli zahtjev

Gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je imovinsko-pravni zahtjev kojim od optuženih u aferama traže da vrate novac izvučen iz gradskog proračuna. Riječ je o više od 227 milijuna kuna sa zateznim kamatama.

“U situaciji dok traju postupci, gdje je moguće podnijeti odštetni zahtjev, gdje god je bilo, mi smo to učinili i to u visini koju je USKOK naveo u optužnici, bez obzira je li to previsok ili prenizak iznos. Da nismo predali taj odštetni zahjev, u slučaju da se utvrdi krivnja, mi bismo teže došli do tog novca”, rekao je Tomašević.

Dodao je da su odštetne zahtjeve predali u svrhu interesa grada.

“Ne znam detalje, negdje su promijenjene optužnice. Tamo gdje je Grad oštećen, mi smo podnijeli zahtjeve”, dodao je.



Govorio je i o početku školske godine rekavši da se za učenike ništa ne mijenja kad su u pitanju besplatni udžbenici.

“Uspjeli smo povući novac iz europskog fonda za pomoćnike u nastavi i time povećavamo ukupan broj pomoćnika u nastavi za djecu u razvoju. Preko projekta će biti 439 pomoćnika za 471 učenika, a uz to iz proračuna financiramo još 486 pomoćnika, za 578 učenika”.

Dodao je da je ove godine za dječje vrtiće bilo 8663 zahtjeva, u odnosu na 8484 zahtjeva za prošlu godinu, a 7086 djece je upisano.

Uvođenje građanskog odgoja

“Idu aktivnosti s pripremama uvođenja građanskog odgoja u škole. Radi se o izvannastavnoj aktivnosti”, rekao je te dodao da je gradski ured za obrazovanje poslao upit školama, da se vidi koliki je interes među učenicima za taj predmet.

Raspisat će se i natječaj za gradske pročelnike, za Gradski ured za upravljanje imovinom, Ured gradonačelnika i Gradski kontrolni ured.

Raspisan je i natječaj za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, kao i za voditelje podružnica Zagrebačkog holdinga i tvrtki kćeri Zagrebačkog holdinga.

vezano za obnovu rekao je da je davno bilo vrijeme da se nađu rješenja. “Već neko vrijeme su identificirane sve prepreke pa i u zakonodavnom obliku. Mi kad smo došli na vlast krenuli smo u komunikaciju s ministarstvom i s fondom, trudimo se da pomažemo objema institucijama kako god možemo. Svi su identificirali da zakonodavni nije adekvatan”.

Dodao je da još ne znaju finalni tekst, ali na Vladi je da predloži tekst zakona koji će ići u saborsku proceduru. “Pozdravljamo da se konačno adekvatnije promijeni zakonski okvir”.

“U najkraćem mogućem roku će biti raspisan poziv za stanove. Mi smo napravili zaključak na temelju ankete koju smo proveli u hostelu, jedan dio građana bi radije ostao u hostelu i mi to razumijemo. Prioritet su obitelji s malom djecom. Vidjet ćemo koliko će biti prijavljenih, ponudit ćemo stanove koji su na raspolaganju. Svi stanovi koji su u vlasništvu grada, sad je pri kraju i natječaj za socijalno ugrožene skupine. Za njih vrijedi da su to nenamješteni stanovi. To je pravilo od početka. Ali razmatramo i neke druge opcije”, rekao je Tomašević.

Komentari