Tomašević: Prvo što morate napraviti kad dođete na posao je provjeriti je li netko uhićen

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

U četvrtak je održana druga sjednica Gradske skupštine. U pauzi je gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao kako su “rekli prvi dan da će biti pristojna i skromna vlast koja služi građanima i tako se žele ponašati”. “Sve ove zastupnike je netko izrabrao i ja to poštujem. Ne želim se spuštati na razinu vrijeđanja zastupnika”, rekao je gradonačelnik.

Na upit o tome kako to da će Domovinski pokret i Most podržati većinu prijedloga na Dnevnom redu sjednice, Tomašević je izrazio zadovoljstvo da je “ova prva točka na sjednici jednoglasno usvojena, vezano uz stečajni plan Gredelja, to je jedno od važnijih pitanja”.

Zahvalio je i Ministarstvu financija koje je dalo mišljenje da se to može napraviti, da je to stavljeno kao točka za hitni postupak te da nije bilo rasprave. “Ako imamo komunikaciju iz poštovanja u javnom interesu, bez ideološkog prepucavanja, možemo postići konsenzus oko takvih točaka”, istaknuo je gradonačelnik.

Pojasnio je kako je “Zagreb glasao za stečajni plan prema kojem će Zagreb dobiti 20 posto potraživanja”.



“Da stečajni plan ne prođe, Zagreb se ne bi uopće naplatio, a 400 radnika bi izgubilo posao. Oko 90 posto radnika podržava ovakav stečajni plan, nastavak proizvodnje ide dobro, slovački partner je doveo do poboljšanja. Čim je odluka na Skupštini donesena, odnesena je na Zagrebački velesajam gdje je ročište u tijeku i nadam se da će se sretno završiti”, naglasio je.

Preminuli poduzetnik bio u uredu zamjenika Korlaeta

Na upit o tome ima li novih informacija od USKOK-a odgovorio je da nema te da će proslijediti sve što nađu.

Osvrnuo se i na preminulog poduzetnika za kojeg je rekao kako je on “bio i u zgradi Gradske uprave”.

“Bila je situacija da je pokušao doći do naplate potraživanja od Gradskih groblja, međutim nisu postojali nikakvi dokumenti prema kojima bi se to naplatilo. Banuo je u ured zamjenika Korlaeta i izložio svoj slučaj. Međutim, kad se konzultiralo, utvrđeno je da nema papirologije po kojoj bi se naplatio. On ga je uputio dalje u službe, na gradska poduzeća. Nije me iznenadilo sve što se kasnije dogodilo s USKOK-om”, istaknuo je Tomašević.

Na pitanje novinara je li poduzetnik pokazivao znakove rastrojenosti, Tomašević je rekao da ne želi spekulirati, no napomenuo je da je poduzetnik dvaput upao u urede njegovih zamjenika iznenada i nenajavljeno.

Istaknuo je da im povjerenja u suradnike.

‘Niti jedan grad u Hrvatskoj nema ovakvu tranziciju vlasti’, rekao je gradonačelnik

“Neke pročelnike znam od ranije. Tranzicija vlasti kakvu imamo u Zagrebu nema nijedan grad u Hrvatskoj, toliko uhićenja u Gradskoj upravi. Prvo što morate napraviti kad dođete na posao je – je li netko uhićen. Dajemo sve od sebe, sve funkcionira, stabilizirali smo kratkoročno financije, sve i dalje ide, rješavamo goruće probleme”, naglasio je Tomašević.

Podsjetimo, nedugo nakon što je predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović otvorio drugu sjednicu Skupštine, nekoliko zastupnika se javilo za riječ, a potom je zatražena stanka.

Prije stanke je Davor Filipović predložio da prva točka Dnevnog reda bude imenovanje članova Uprave i NO-a Holdinga.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je rekao kako mu je “drago da kolege iz HDZ-a traže da se raspravlja o prouzakonitim imenovanjima članova NO-a”. Potom se izravno obratio Mariju Županu te mu rekao da je “upravo on NO-a”.

Nakon toga je Župan tražio stanku u ime Kluba HDZ-a i rekao da su prijašnja imenovanja u Holdingu bila po zakonu.

Potom se opet javio Tomašević i zatražio da točka o plaćama ide po hitnom postupku jer “ne mogu pročelnici imati veću plaću od gradonačelnika”.

‘Stečaj je za Gredelj bolja opcija’, rekao je Tomašević

Ujedno je komentirao i problem Gredelja.

“Glasanje za stečajni plan je bolja opcija. Ako se ne glasa za stečajni plan, 400 ljudi će izgubiti posao i ta tvrtka ide u likvidaciju. Apeliram na političku odgovornost, ovo nije političko pitanje, nego da pomognemo radnicima i da ta tvrtka nastavi proizvodnju u gradu Zagrebu. Ako ode u likvidaciju, kao Zagreb nećemo dobiti ništa. Zato je važno da ide u hitan postupak”, naglasio je gradonačelnik.

Nakon toga je određena stanka.

Za vrijeme stanke javnosti se obratio HDZ-ov Mislav Herman.

“Zastupnici su se zalagali za tezu da svatko za svoj posao treba biti adekvatno plaćen i ti su potezi populistički. Vladajući su postali oporbeni, a oporbeni vladajući. Mi nikakve druge razlike ne vidimo. Današnji zastupnici su glasovali protiv istog prijedlog kojeg danas daju po hitnom postupku.

Tražili smo da naša 13. točka koja se tiče imenovanja u Holdingu bude prva. Ovom točkom zadužujemo gradonačelnika da u roku od 30 dana imenuje nakon glasovanja u Skupštini članove Uprave i NO-a Holdinga. Koliko smo dobili dojam, taj naš prijedlog će biti odbijen pod obrazloženjem gradonačelnika da smo dobili točku na visokom mjestu. Ovo smatramo vrhuncem političkom licemjerja. Žao mi je obmanutih Zagrepčanki i Zagrepčana”, rekao je Herman.

Nakon toga se obratio i Filipović koji je naglasio kako su “brojni sportaši nakon vrhunskih karijera pokušali biti dobri u upravljačkim strukturama, a rijetki su uspjeli biti dobri kao na terenu”.

“Tomašević je bio vrhunski aktivist, najbolji, no nakon više od mjesec dana pokazuje da je loš gradonačelnik. Nadam se da je to zasad, da će se ova praksa – kršenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, afera javni bilježnik… Šalje poruku isključivosti, da želi odmaknuti temu da dobije manju pozornost medija. Očekivali smo da će gradonačelnik shvatiti da je pogriješio, da će omogućiti raspravu”, rekao je Filipović.

Izglasan stečajni plan Gredelja

Nakon Aktualnog sata sjednica se nastavlja bez stanke. Prva točka Dnevnog reda je stečajni plan Gredelja. Otvorena je rasprava o toj temi.

“Prema pravnom mišljenju Ministarstva financija odluka o stečajnom planu je bolja opcija”, rekao je Tomašević.

Glasalo je 40 zastupnika i jednoglasno je prihvaćen predloženi Stečajni plan stečajnog dužnika TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju, prenosi N1.

Utvrđena je stanka od pola sata.

Komentari