Tomašević preuzeo upravljanje Zagrebom ‘Financijsko stanje nije dobro, čekaju nas veliki izazovi’

Tomislav Tomašević preuzeo je dužnosti gradonačelnika Zagreba. U Gradskom poglavarstvo dočekan je pljeskom. 

“Sastanak je bio otvoren, konstruktivan i zahvaljujem na tome. Dobili smo oko dvije tisuće stranica različitih izvješća, trebat će nam vremena da se pozabavimo time. Financijsko stanje nije dobro, postoje rješenja za to i time ćemo se odmah zabaviti”, rekao je.

Najavio je detaljniji sastanak s pročelnicom za financije.

“Čekaju nas veliki izazovi, ali smo optimistični i vjerujemo da ih možemo prebroditi i unaprijediti kvalitetu života u Zagrebu”.



Dodao je da će on i njegovi zamjenici voditi primjerom, biti skromni i pristojni te na usluzi građanima.

Na pitanje što znači kad kaže da financije nisu dobre, rekao je da je dobio izvješće o proračunu za prošlu i ovu godinu te da financijska situacija u tom smislu nije dobra.

“Volio bih da detaljnije sjednemo s pročelnicom za financije pa ćemo nakon toga dati izjave. To je jedan od najvećih izazova s kojima ćemo se susresti”.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje je li moguće da grad funkcionira uz cijene koje su trenutno na snazi, rekao je da situacija nije bajna, ali da za to postoje rješenja. Dodao je da će dati sve od sebe da do poskupljenja usluga u gradu ne dođe.

“Danas ćemo se dobar dio dana baviti financijama, a i cijeli vikend ćemo to proučavati. Trebat će nam neko vrijeme, ali brzo ćemo pohvatati konce i krenuti s radom”.

Suradnja s SDP-om

Što se tiče koalicije s SDP-om, rekao je da su razgovori u tijeku.

“Što se tiče suradnje s privatnim poduzećima i revizijama ugovora, ne bih htio trčati pred rudo. Što se tiče žičare, čekaju se nalazi revizije da je sigurna za korištenje i tiha. Ja nisam sretan što je ona ovakva kakva jest, ali bit će puštena u pogon. Najveći je problem što ona sad ne ostvaruje nikakve prihode”, rekao je.

Kasnio je na primopredaju

Novi gradonačelnik Zagreba pred zgradu gradske uprave stigao je tramvajem. Primopredaja je počela u 8 sati.

Novinari su ga pitali kakav je osjećaj doći na preuzimanje dužnosti zagrebačkog gradonačelnika, na što je odgovorio: “Osjećaj je dobar. Izjave će biti nakon sastanka”.

Kasnio je na primopredaju, ispričao se i otkrio razlog.

“Isprike što kasnim, ali bila je viša sila. Jednoj gospođi je kod Cibone pozlilo pa sam s njom čekao Hitnu. Oprostite na kašnjenju. Neće to biti praksa, ali nije baš svaki dan da tako nekome hitno treba pomoć”.

Tomislav Tomašević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U gradskoj upravi dočekala ga je vršiteljica dužnosti gradonačelnice, Jelena Pavičić Vukičević.

Prema Zakonu, Tomašević treba dobiti pismena izvješća o svim projektima, ali i podmirenim i nepodmirenim obvezama. Danas, tako, počinje novo poglavlje u upravljanju gradom, a i oni koji podržavaju, kao i oni koji ne podržavaju novog gradoančelnika složni su u jednom: neće mu biti nimalo lako.

Ovo je formalni čin, u kojem će novi gradonačelnik dobiti izvješće od prethodne uprave, očekuje se predaja izvješća na tisućama stranica, piše N1.

Komentari