Tomašević poništio natječaj: Zagreb plaća najveću cijenu, novim sustavom ostvarit ćemo iznimno velike uštede

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održao konferneciju vezano za odvoz glomaznog otpada. 

“Proteklih dana povećan je interes građana za pitanje odvoza glomaznog otpada, pogotovo za ovaj otpad koji se trenutno ne odvozi. To je isključivo tapecirani namještaj, madraci i tepisi… Sve ostalo se odvozi. U tom smislu ne bi trebalo biti nikakvih zastoja. Zašto je došlo do zastoja? Trenutni ugovor je iskorišten količinski. Količina koja je defininirana u tom okvirnom sporazumu je već konzumirana. Konzumirana je ranije nego što se mislilo zbog velike količine otpada koja se povećavala dinamikom koja nije bila predviđena zbog obnove nakon potresa”, rekao je Tomašević.

Dodao je kako do sredine lipnja, dok nisu imenovali novu upravu Holdinga nisu znali za ovo, a prijašnja uprava nije željele donijeti odluku iako su mogli ili odlučiti se za najbolju ponudu ili poništiti natječaj.

Poništenje natječaja

“Ja sam donio odluku o poništenju natječaja”, rekao je i dodao da Zagreb plaća najveću cijenu zbrinjavanja glomaznog otpada iako ga ima najviše pa bi cijena trebala biti niža.



“Nova ponuda Cezara bi dakle iznosila 125 milijuna kuna na dvije godine, a ponuda Reoma grupe 89 milijuna kuna. Od polovice lipnja smo krenuli sa sljedećim koracima, pripremili smo plato za glomazni otpad, tako da sami možemo izvlačiti sirovine koje grad može prodati. Time smo automatski smanjili sirovine koje idu privatnim poduzećima”, objasnio je.

Dodao je kako su isprobali drobilicu da bi vidjeli koliko bismo uštedjeli ako sami kupimo drobilicu.

Plan je kupiti, kako navodi, dvije drobilice. Dok se ta javna nabava ne završi, raspisali su javnu nabavu za najam drobilice i to bi trebalo biti gotovo kroz tjedan dana. To bi trebalo biti prijelazno rješenje dok ne kupe drobilice.

“Ovim putem, molim građane za još malo strpljenja dok to ne počne funkcionirati jer ćemo novim sustavom ostvariti iznimno velike uštede. Samo prošle godine građani su za to platili 54 milijuna kuna, sadašnji trošak, nakon odvajanja je pao na 2 milijuna kuna mjesečno. Znači 3,1 milijuna na 2,1 milijun otkako smo počeli samo odvajati na platou na Jakuševcu”.

Novac za vrtiće ili domove za starije

Dodao je i kako će Zagreb s vlastitim kapacitetima imati uštedu od 33 milijuna kuna te da će taj novac ići u druge projekte poput vrtića ili domova za starije.

“Bio otpad, dok god Zagreb nema vlastitu kompostanu, moramo zbrinjavati s privatnim poduzećima. Trenutno je otvoren natječaj, pozivamo sva poduzeća da se jave, tko da najpovoljniju ponudu zbrinjavat će bio otpad. Što se tiče drugih materijala, mi prodajemo drvo, prije smo plaćali poduzećima da ga uzmu. Ja ne znam doista kako nikome nije palo na pamet kupiti drobilicu. Kako je to moguće?”.

Istaknuo je kako žele prodati vrijedne sirovine i financirati komunalnu uslugu. “Što se tiče plastike, plaćamo 1200 kuna po toni i tu također zasad nemamo izbora nego da surađujemo s privatnim poduzećima”.

Na pitanje je li krajnji cilj prekinuti suradnju s Pripuzom odgovorio je da je krajnji cilj ono što su obećali.

Komentari