TOMAŠEVIĆ OTKRIO DETALJE DOČEKA NA TRGU Otkrio i kako pomoći roditeljima-odgojiteljima: ‘Njihovo je pravo da dižu tužbe’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević posjetio je domove za starije osobe i prigodno darivao korisnike uoči Božića.

“To je jedna od ljepših stvari koje sam kao gradonačelnik imao prilike raditi, takve protokolarne stvari napune baterije jer se vidi radost radi posjete više nego poklona”, rekao je Tomašević.

Komentirao činjenicu kako je dosad potrošeno izuzetno malo europskih sredstava za obnovu od potresa. Upitan hoćemo li morati vratiti novce, Tomašević je odgovorio:

“Shvatio sam stav Europske komisije o obnovi da se prema sadašnjim pravilima rok ne može produljivati. Vjerujem da lobiranje i pregovori u strane Vlade mogu biti uspješni, ulogu će imati i Europski parlament, vjerujem da će se rok ipak produljiti.”



Komentirao je kako napreduje obnova u Zagrebu.

“Obnova javnih zgrada je u punom jeku. Sve škole i vrtići su sanirani, to su objekti gdje su bili potrebni manji radovi, a ostalo je 13 škola gdje je potrebna cjelovita obnova, jedna bi uskoro trebala biti otvorena, ostaje 12 škola i 21 učenički dom, tu su potrebna konstrukcijska ojačanja i unaprjeđenje kvalitete”, rekao je Tomašević dodajući da stvari idu dobro.

“Već smo govorili o realokaciji sredstava, u kulturi i zdravstvu sredstava fali što se tiče alokacija iz Fonda solidarnosti u odnosu na ugovorene projekte, to je novac koji će doći vjerojatno u siječnju.

Obnova privatnih zgrada ide presporo, ustvrdio je Tomašević.

“Zato se zakon i mijenjao. Ne bi smjelo biti prepreka više, sad je to financiranje palo na Grad i državu što se tiče obnove privatnih zgrada, konstrukcijske obnove. Ambiciozno smo i optimistično udvostručili novac u proračunu u 2022. koji je potreban za sufinanciranje obnove privatnih zgrada. Dosad je bilo 80 milijuna, za iduću smo predvidjeli 160 milijuna. Očekujem da obnova prvih zgrada krene početkom iduće godine”, kazao je zagrebački gradonačelnik.

Tomašević je rekao kako je jasno da dio roditelja odgojitelja nije zadovoljan i da je njihovo pravo da dižu tužbe. Istaknuo je kako je gradska vlast donijela vlast s obzirom na financijsku situaciju te da i dalje stoje pri njoj, prenosi Dnevno.hr

“Zato i gradimo nove vrtiće, zato ćemo ići u najam privatnih zgrada, zato ćemo ići u zapošljavanje odgojitelja. Ono što očekujemo da imamo kvalitetan dijalog s udrugama kako bi dobili što više informacija o eventualno negativnim posljedicama revidiranja ove mjere i kako bi vidjeli može li Grad pomoći”, rekao je.

Upitan o produljenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, Tomašević je rekao da je to odluka Stožera.

Rekao je i kako su u završnoj fazi pripreme za doček Nove godine na Trgu bana Josipa Jelačića. Nastupit će, objavio je, Zagrebačka filharmonija koja će izvoditi uspješnice grupe Queen te popularni izvođači iz showova poput The Voice, a kulminacija će biti nastup banda Psihomodo Pop.

 

Komentari