Tomašević: Očito je da je zagrebački HDZ podijeljen, amandmanima na GUP samo kupuje vrijeme

Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) ocijenio je u četvrtak da amandmanima na izmjene GUP-a HDZ zapravo kupuje vrijeme.

Tomašević je novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine rekao kako je oporba cijelo vrijeme govorila da su amandmani HDZ-a na izmjene GUP-a najvjerojatniji scenarij, jer se time odgađa odluka o GUP-u.

“Očito je HDZ podijeljen. Neki su bili da se izglasa taj GUP bez ikakvih amandmana danas, a neki su bili čak da se sruši, da se glasa protiv, zajedno s oporbom”, kaže Tomašević.

Za amandmane koje je HDZ podnio na izmjene GUP-a Tomašević smatra da su kompromisno rješenje kojim HDZ kupuje vrijeme.



“Ovo je neko kompromisno rješenje kojim očito HDZ kupuje vrijeme da im prođu unutarstranački izbori, a možda i neko dodatno vrijeme kako bi se odugovlačilo preko Ministarstva graditeljstva da uopće ne dođe na dnevni red. Vidjet ćemo kako će se HDZ i HNS ponašati”, kazao je.

Za oporbu je GUP nepopravljiv dokument i smatraju da treba glasati protiv njega. “On je k’o švicarski sir, toliko je pun iznimaka, pa i s ovim izmjenama, da jednostavno više nema nikakvog smisla. To čak nema ni pravo zvati se Generalnim urbanističkim planom”, tvrdi Tomašević.

GUP provjeriti s građanima na referendumu

Za strateški razvoj Zagreba treba definirati prioritete – prometne, okolišne, klimatske, građevinske, stambene…pa se na temelju njih radi novi GUP. “To traži ujedinjena struka, a isto tako i oporba”, poručio je.

Ako netko smatra da treba glasati za ovakav GUP jer je to u interesu građana, minimum je da to provjeri s građanima putem referenduma. Podsjetio je kako je gradonačelnik Milan Bandić nekoliko puta obećavao referendume, ali ih nikada nije održao.

Na pitanje kako komentira da je Bandić podnio 50-ak amandmana na GUP koji je sam predložio, odgovorio je kako je bio šokiran kad je to čuo.

“Neshvatljivo da na dokument koji se mijenja četiri i pol godine nakon dvije javne rasprave gradonačelnik sa svojim Klubom ulaže 50 ili više amandmana na samoj sjednici”, kaže Tomašević.

Smatra kako se to radi da stručna javnost i zastupnici ne bi vidjeli što se tim amandmanima zapravo predlaže.

“Da su ih uložili u redovnoj proceduri barem tri dana prije sjednice Skupštine, onda bi svatko mogao analizirati za koga se prenamjenjuju zemljišta, zelene površine u građevinske itd.”, smatra Tomašević dodajući kako je to “najgora farsa u prostornom planiranju u Hrvatskoj ikada”.

Komentari