Tomašević: Objavljen javni natječaj za članove školskih odbora, naknade niže 50 posto. Nema više ni besplatnog parkinga

Na internetskoj stranici Grada Zagreba objavljen je Javni poziv za iskazivanje interesa za članstvo u školskim odborima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova Grada Zagreba.

“Pozivam sve građane koji ispunjavaju i smatraju da bi mogli dati doprinos u upravljanju školama da se na njega jave. Danas će ići pismo prema predsjednicima mjesnih odbora i gradskih četvrti na čijem se teritoriju nalaze osnovne i srednje škole da predlože svoje članove koji bi bili članovi školskog odbora kao jedan od tri predstavnika grada Zagreba u školskim odborima”, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik na konferenciji za novinare.

Kako je objavio Dnevnik.hr, rok za prijavu u članstvo u školskim odborima produžen je do 27. kolovoza, a prijave će razmatrati povjerenstvo od sedam članova, odnosno četvero predstavnika gradske uprave te troje vanjskih članova koji su stručnjaci u obrazovanju. To su Eli Pijaca, Silvana Svetličić i Damir Bakić.

Kao što je i najavio, Tomašević je istaknuo kako će se smanjiti naknade za članove školskih odbora, ali i za ostale članove upravnih vijeća gradskih ustanova. Tako će naknade biti niže za 50 posto pa će umjesto nešto više od 500 kuna neto po sjednici, sada iznositi oko 250 kuna neto po sjednici.



No, naglasio je kako neke ustavnove poput zdravstenih nisu u ingerenciji gradonačelnika da to mijenja.

Zbog financijskih razloga uskoro će se ukinuti i besplatno parkiranje ispred zdravstvenih ustanova.

“Zagreb Parking me tražio da se obustavi odluka kojom je bila ukinuta naplata parkiranja ispred svih zdravstenih ustanova u Zagrebu i to s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju i da nema pritiska na zdravstvene ustanove te da su efekti te mjere upitni, a imam na umu i financijsku situaciju u Holdingu, posebno u Zagrebparkingu, koja nije dobra”, istaknuo je gradonačelnik.

Propušteno 14 milijuna kuna prihoda od neplaćanja parkinga

Govorio je o tome kako je bilo dosta parkinga u centru i nije bilo provjere jesu li korisnici stvarno bili u zdravstvenim ustanovama.

“Riječ je o više od tisuću parkirnih mjesta i potpuno novoj javnoj garaži na Svetom Duhu. Propušteno je oko 14 milijuna kuna prihoda, a oko 5,5 milijuna kuna ide samo na javnu garažu Sveti Duh, koja se ne naplaćuje, a troškovi održavanja su oko 100 tisuća kuna mjesečno”, rekao je Tomašević.

Još je jedno naglasio kako su financije najveći problem u Gradu, a na konferenciji za medije koja će se održati sljedeći tjedan više će govoriti o potrebnoj financijskoj konsolidaciji i rebalansu koji će biti u rujnu.

“I dalje razgovaramo s bankama i Ministarstvom financija”, rekao je Tomašević.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet počeo je obilaziti gradilišta i radove na obnovi potresom oštećenih objekata u Zagrebu, posebice školskih.

“U tijeku je obnova 14 zgrada odgojno-obrazovnih institucija, među kojima je pet osnovnih i osam srednjih škola te jedan učenički dom”, istaknuo je Korlaet, objavio je Dnevnik.hr.

Komentari