TOMAŠEVIĆ O OTKAZIMA U ZAGREBAČKOM HOLDINGU: Višak je u administraciji i vjerujem da će se dio radnika zadovoljiti i otpremninama

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević održava redovitu konferenciju za medije.

– Što se tiče stanja prijava za Fond solidarnosti, radi se o Fondu kojim se može financirati isključivo obnova javnih zgrada, ne i privatne zgrade. Stanje 4. lipnja kada smo preuzeli upravljanje Gradom, stanje što se tiče ukupno prijavljenih projekata, bilo je 479 milijuna kuna. Ukupno ugovoreno tada je bilo 137. Danas 3. siječnja, prijavljeno 1,836 milijardi kuna projekata, što se tiče ugovorenih, taj iznos je sada 719 milijuna kuna, govori.

Dodaje da traje obnova 13 zagrebačkih škola koje su nastradale u potresima.

– Dobit ćemo novac koji se na neki način već troši. Imat ćemo refundaciju nekih 140 milijuna kuna, za sitne popravke na vrtićima i školama. To će biti refundacija iz Fonda solidarnosti EU-a.



“Uprava sada ima 16 ureda”

Što se tiče preustroja Gradske uprave, ističe sljedeće:

– Gradska uprava više nema 27 ureda, po čemu je bila rekorder, ne znam postoje li gradovi s toliko gradskih ministarstava. Sada imamo 16 ureda, ispunili smo ono što smo u kampanji obećali.

– Spojeni su gradski ured za financije i javnu nabavu, a v.d. pročelnice ostaje ista dok se ne završe natječaji kao i u svim ostalim uredima koji su spojeni. Spojen je i gradski ured za socijalnu zaštitu s onim za branitelje i zdravstvo pročelnica trenutno ostaje Romana Galić. Odluka za preustroj omogućit će raspisivanje natječaja za preostale pročelnike, kaže Tomislav Tomašević.

– Odluka za preustroj omogućit će raspisivanje natječaja za preostale pročelnike.

– Sve su dozvole izdane, reciklažna dvorišta se prazne i ne bi više trebalo biti problema s odvozom glomaznog otpada. Trebalo bi sve funkcionirati kao što smo rekli da će funkcionirati.

“Ljudi mogu prihvatiti operativne poslove ili otpremninu”

Odgovorio je i na pitanje vezano uz najavu otkaza u Zagrebačkom holdingu, govori se o brojci od sedamstotinjak ljudi.

– Još u studenom je počeo dijalog sa sindikatima, sad je započelo i formalno savjetovanje i tu će se utvrditi kriteriji po kojima će se utvrditi višak. Višak je u administraciji. Vjerujem da će se dio radnika zadovoljiti i otpremninama, ističe.

– Sva radna mjesta gdje je utvrđen višak, ljudima će biti ponuđeno da odu na ona radna mjesta gdje je utvrđen manjak, to je prvenstveno u operativnim poslovima. To vrijedi isto za savjetnike, koordinatore, kojih je definitivno previše.

– Zagrebački holding je komunalno poduzeće, radi se o poslovima održavanja zelenih površina, vodoopskrbi, sakupljanju otpada, čišćenju ulica, poručuje

“Snježnu kraljicu više se neće moći financirati na ovakav način”

Osvrnuo se i na Snježnu kraljicu koja se održava danas i sutra na Sljemenu.

– Iznos za Snježnu kraljicu je znatno smanjenu odnosu na proračune ranijih godina. Vidjet ćemo s Hrvatskim skijaškim savezom, ali uz financijsko stanje u Zagrebu, to više neće biti moguće da Snježna kraljica dobiva puno više od drugih sportova.

Što se tiče Sljemenske žičare, ona bi mogla konačno u funkciju krajem siječnja ili početkom veljače.

– Za sada je taj datum realan, vjerujem da će biti kako sam najavio.

Opet pucaju cijevi, dio kvartova bez pitke vode

Opet problemi s pucanjem cijevi u Zagrebu. Dio stanovnika Trešnjevke, Srednjaka, centra i Sesveta ostalo su bez pitke vode. Tomašević je odgovorio na upit hoće li do kraja mandata uspijeti riješiti pitanje puknuća cijevi u Zagrebu i toplane.

– Što se tiče vrelovoda to je u ingerenciji HEP Toplinarstva. Tu se događa sanacija vrelovoda i nadam se da će završiti do 2023. Očekujem od HEP-a da se intenziviraju radovi ovo i sljedeće ljeto. Vodoopskrba je naša odgovornost, neke projekte od nekoliko stotinjaka milijuna kuna ćemo povući iz EU sredstava. Dio cijevi ćemo uspjeti financirati iz Fonda solidarnosti jer su posljedica potresa. Investicijski ciklus od dvije milijarde kuna bi trebao krenuti ove godine. Sada se definiraju zadnji projekti, dodaje gradonačelnik.

Komentari