Tomašević nakon sastanka s Plenkovićem: Izuzetno konstruktivan i sadržajan sastanak

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s gradonačelnikom Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem.

Tema sastanka je bila suradnja Vlade i Grada Zagreba, s posebnim naglaskom na obnovu nakon razornog potresa te financijsko stanje grada.

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.


Na sastanku će sudjelovati i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec te zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, javlja N1.

Izjavu su nakon sastanka dali ministar graditeljstva Darko Horvat i gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević.

U ovih sat vremena vrlo konstruktivnog sastanka otvoreno je nekoliko tema, od kojih je glavna obnova nakon potresa, rekao je Horvat.

Bageri su na terenu, ruše se objekti, 36 odluka upućeno je prema Fondu, do kraja ovog tjedna bit će ih još 18, rekao je Horvat.

Tomašević: Izuzetno konstruktivan i sadržajan sastanak

Mogu ponoviti da je ovo bio izuzetno konstruktivan i sadržajan sastanak, iako je bio kratak, puno smo tema prošli, rekao je Tomašević.

Što se tiče financija, dogovorili smo se da ostajemo u kontaktu na dnevnoj razini. Tu smo jako optimistični i nastavit ćemo dobru suradnju što se tiče obnove, rekao je Tomašević.

U utorak je najavljen radni sastanak. Kolega Korlaet će voditi i koordinirati gradska upravna tijela što se tiče obnove. U utorak ćemo detaljnije ući vezano konkretnije za građevinski otpad, što je jedna od gorućih tema koje moramo rješavati. Nužna je suradnja između grada i države, sudeći prema ovom sastanku, očekujemo dobru suradnju. Mi smo nova vlast u Gradu Zagrebu, unijet ćemo novu energiju i u grad i kad je u pitanju obnova i suradnja države i grada, rekao je Tomašević.

Zadovoljan je što se konačno krenulo s uklanjanjem objekata, rekao je Tomašević, dodavši da se očekuje završetak i drugih odluka.

Što se tiče grada, mi ćemo biti maksimalno korektan partner kad je u pitanju ubrzavanje stvari, rekao je.

“Kad bi netko bio zainteresiran čuti ili na stol staviti sve pripreme koje su bile nužne da bismo došli do ovih prvih realizacija i pravila ponašanja u projektiranju i gradnji… Ništa nije rađeno na političkoj osnovi, zamjenik gradonačelnika bio je dio tima koji je radio materijale, imamo materijal od 1600 stranica u uputama projektanata… Nakon 22. 3. u Hrvatskoj nije ništa isto, nisu ista pravila ponašanja niti norme niti tehnički propisi”, rekao je Horvat.

“Očekujem jednu novu eru suradnje između Grada Zagreba i države. Mi ćemo biti pravi partner u tom smislu”, rekao je Tomašević.

Tomašević je govorio i o odluci o obustavi javne nabave u Zagrebu.

Nema tu ništa dramatično, samo smo htjeli da se spriječe novi procesi javne nabave, kako bismo mogli stvoriti prostor za rebalans proračuna, rekao je Tomašević.

Radi se o uputi pročelnicima isljučivo za javnu nabavu vezanu uz gradsku upravu, ne odnosi se na gradska poduzeća i ustanova. Najnormalnije će funkcionirati sve javne, obrazovne i kulturne ustanove. Htjeli smo to napraviti kako bi se stvorili uvjeti za rebalans proračuna, rekao je gradonačelnik.

Upitan je li ministarstvo usko grlo kad je u pitanju obnova, Horvat je rekao:

“Zamislite da ovakvim laičkim stavom projektiraju ovlašteni inženjeri. Kad bismo se rukovodili ovakvim tezama niti jednog projekta bilo ne bi. Neće se nijedna odluka donijeti bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa i je li legalno izgrađen”, prenosi N1.

 


Komentari