Tomašević najavio sastanak s predstavnicima udruge roditelja-odgojitelja, a evo šta kaže o Adventu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u petak je najavio da će održati sastanak s predstavnicima udruge roditelja odgojitelja koji se oštro protive prijedlogu ukidanja statusa roditelja-odgojitelja, odnosno da im se smanji iznos naknade za gotovo pet puta, na tisuću kuna mjesečno.

“Javno savjetovanje je u tijeku, naravno, bili su i prosvjedi i to je apsolutno pravo svakoga da prosvjeduje, da izrazi svoje mišljenje. Već su bila dva sastanka koje je s njima održala zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, jer se najviše bavila tom temom i radila na analizi koja prati prijedlog koji je na javnom savjetovanju. Međutim, naravno, da ću i ja razgovarati s predstavnicima udruge”, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević u parku u Travnom, gdje je zasadio dva stabla u sklopu akcije ”Zasadi drvo, ne budi panj!”.

Na mjestu sadnje stabala su ga dočekali predstavnici roditelja odgojitelja s djecom kako bi gradonačelnika pitali kada će ih osobno primiti na sastanak.

Predstavnici roditelja-odgojitelja u parku Travno Tomaševića su dočekali s transparentom na kojem je pisalo: “Dosta laži! Ostavite nam stečena prava – 40 tisuća duša ovise o Vama! Čuvajte nas, pazite nas!”. Jedan transparent bio je ispisan i na kaputiću labradora s porukom da će i on biti socijalni slučaj jer je dio te obitelji.



“Danas smo došli ovdje jer gradonačelnik ne želi s nama nikakvu komunikaciju, a mi ne želimo razgovarati sa zamjenicima, nego baš s njim. Došli smo ovdje da podržimo sadnju drveća i da ga ujedno pozovemo da se sastane s nama, ne grizemo”, izjavila je novinarima Sandra Lončar, jedna od majki odgojiteljica koja je na facebooku osnovala grupu Majke-odgojiteljice i građansku inicijativu ‘Djeca su budućnost’.

Rekla je kako očekuju da Tomašević barem povuče prijedlog o “ukidanju statusa roditelja-odgojitelja” koji je upućen na iduću sjednicu Gradske skupštine. Slaže se da ta mjera treba promjene, ali nije u redu da ih se sada “ostavi na cesti” jer se sa 1000 kuna ništa ne može. Ukoliko se ne udovolji njihovom zahtjevu, najavila je da će ići sa tužbama.

Na pitanje očekuje li amandmane opozicije na prijedlog gradskog proračuna, Tomašević kaže da se amandmani opozicije na proračun uvijek očekuju, a ako budu dobri razmotrit će ih i usvojiti.

“Očekujem kritike oporbe oko proračuna, to se od njih i očekuje, a s druge strane niti ne očekujem da će glasati za proračun jer se upravo na glasanju proračuna definira tko je vladajuća većina, a tko je oporba, tako da tu ne vidim ništa novo niti spektakularno”, istaknuo je Tomašević.

Podsjeća da kada je on bio u oporbi, predlagali su amandmane na proračun i oni su redovito bili odbijeni, a jednom je amandman prihvaćen i onda se nije realizirao, što ocjenjuje ciničnim.

Na Adventu u planu 70 kućica i još 50 terasa

Tomašević kaže da je na Adventu u planu 70 kućica, što je ukupan broj i za ugostiteljske kućice i za one koji se bave prigodnom prodajom suvenira.

Međutim, planirano je još 50 terasa postojećih ugostiteljskih objekata u centru grada koji će se uključiti u Advent sa posebnom ponudom hrane i pića, a bit će i posebno ukrašeni. Kad se to sve zbroji, kaže, to je puno veći broj ugostiteljskih objekata za predstojeći Advent, ali manje nego je bilo 2019. kad ih je bilo 220. Lani pak zbog pandemije nije bilo niti jedne kućice.

Tomašević se nada da će smanjeni broj kućica biti prihvatljiv i Nacionalnom stožeru civilne zaštite i da će biti u balansu s obzirom na pandemiju, a sljedeće godine će povećati broj jer vjeruju da će biti bolja epidemiološka slika.

Novinari su pitali Tomaševića po kojem kriteriju biraju medije koje će zvati na pressicu, jer je, kako su naveli, gradska uprava u utorak održala najvažniju na kojoj su predstavili gradski proračun za 2022., a neki lokalni mediji nisu bili pozvani, dok Josip Jagić koji nije zaposlenik Grada, “okolo zivka novinare”.

Tomašević je rekao da će provjeriti o čemu je riječ.

Gradonačelnik Tomašević u petak se u parku u Travnom pridružio sadnji 56 sadnica stabala u sklopu akcije ”Zasadi drvo, ne budi panj!” kojom se bori protiv klimatskih promjena. Istaknuo je kako stablo doista ima brojne pogodnosti za grad, a cilj im je za 20 posto povećati broj stabala u Zagrebu do kraja ovog mandata, sa 34.000 doći na 41.000.

Za Park prirode Medvednicu kaže da je riječ o “plućima grada Zagreba”, ali na žalost nije u ingerenciji grada. Poznati su mu brojni problemi tog parka te najavljuje da će se Grad uključiti koliko god može da se ti problemi o održivom gospodarenju šumom riješe, prenosi Direktno.hr

Komentari