TOMAŠEVIĆ: Koalicijski sporazum je živi dokument i ako treba razgovarati, sjest ćemo i razgovarati, to je poanta cijele koalicije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački SDP traži reviziju koalicijskog sporazuma s platformom Možemo! očekujući bolju suradnju i konkretne projekte čije bi učinke Zagrepčani mogli jasno osjetiti. Dok u platformi Možemo! ne vide ozbiljne probleme u odnosu s partnerom, oporba tvrdi – suradnja je narušena.

U lipnju – osmijesi na licima. A samo 9 mjeseci poslije za novog šefa zagrebačkog SDP-a dvojbi nema – koalicijski sporazum s platformom Možemo!, ističe, treba revidirati.

– Nismo zadovoljni s onim dijelom gdje se naše vizije, naše zajedničke i pojedinačne vizije ne uspijevaju ostvariti i to je ono na čemu ćemo graditi grad, govori Viktor Gotovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

– Samo rezultati, odnosno, izostanak rezultata može biti nešto što će ugroziti ovu koaliciju, rekao je.



Platformi Možemo! SDP je potreban jer bez njega nema većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. A dok SDP traži reviziju koalicijskog sporazuma, na pitanje je li koalicija pred raspadom, Sandra Benčić odgovara.

– Može biti trenutaka kad stvari idu bolje, kad stvari idu nešto lošije, ali ja ne vidim nikakav problem, rekla je Benčić.

No, da ne ide sve glatko, vidjelo se jučer na sjednici Skupštine. Zastupnik iz SDP-ova kluba Renato Petek ima i konkretne zamjerke.

– Mi jasno i otvoreno želimo komunicirati i očekujemo da Gradska uprava također otvoreno komunicira sve probleme s građanima, rekao je Renato Petek, zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (24. ožujka 2022.).

S druge strane, gradonačelnik Tomašević pokazuje spremnost da se koalicijski sporazum izmijeni.

– Koalicijski sporazum je živi dokument i ako treba razgovarati o nekim stvarima u njemu i ako treba modificirati, sjest ćemo i razgovarati, to je poanta cijele koalicije, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba (24. ožujka 2022.).

Oporba, pak, situaciju vidi potpuno drugačije. U HDZ-u smatraju da je zagrebački SDP na čelu s novim predsjednikom shvatio da platforma Možemo! ne zna odgovorno upravljati Zagrebom.

– Koaliciju između zagrebačkog SDP-a i platforme Možemo! možda najbolje opisuje poslovica koja kaže da onaj koji s djecom liježe se budi popišan, naglašava Mislav Herman, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine (HDZ).

A jesu li se zaista pojavile pukotine u zagrebačkoj gradskoj vlasti, trebalo bi otkriti upravo pitanje revizije sporazuma na temelju kojeg su Možemo! i SDP ušli u zagrebačku Gradsku upravu kao nova vlast.

Komentari