Tomašević: I dalje smo otvoreni za suradnju, ali u ovom trenutku nam nije skroz jasno što zapravo gradski SDP želi

Foto: Damir Krajač/Cropix

I dalje smo otvoreni za suradnju, ali u ovom trenutku nam nije skroz jasno što zapravo gradski SDP želi, rekao je danas zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, nakon što je u petak gradski ogranak SDP-a raskinuo koalicijski sporazum s platformom Možemo. Rekao je i da su spremni i na nove izbore ako do suradnje ne dođe.

Protiv predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca danas bi Predsjedništvo stranke moglo pokrenuti postupak izbacivanja iz članstva. Nakon što je u petak gradski ogranak SDP-a raskinuo koalicijski sporazum s platformom Možemo, a Gotovac pozvao zastupnike SDP-a u zagrebačkoj Skupštini da daju ostavke na sve dužnosti, to se nije dogodilo. Skupština je sinoć ipak izglasala sve točke dnevnog reda. Uz ruke dvoje SDP-ovaca – Joška Klisovića i Davorke Moslavac Forjan – prošla je točka o zaduženju Zagrebačkog holdinga za milijardu i 800 milijuna kuna te ona o zemljištu za projekt robo-taksija Mate Rimca, koje su navodno bile razlog raskida koalicije stranke Možemo i SDP-a.

Tomašević je danas na konferenciji za medije u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog, povodom završetka radova na cjelovitoj obnovi i dogradnji škole, rekao da u ovom trenutku nije jasno što SDP želi.

– A mi smo, naravno, otvoreni – i do sada bili – za reviziju sporazuma o suradnji i naravno da smo to i dalje, dodao je.



– O svemu će se ovih dana morati očitovati i gradski SDP, i nacionalni SDP. Ja sam sa svima komunicirao, rekao je Tomašević.

– Što se tiče daljnje suradnje – ponavljam, mi smo i do sada bili otvoreni za suradnju, otvoreni smo i dalje. Međutim, u ovom trenutku nam nije skroz jasno što zapravo gradski SDP želi i to će se morati pojasniti sljedećih dana, poručio je gradonačelnik.

“SDP odbijao sastanak”

Upitan o tvrdnjama iz SDP-a da komunikacija ne postoji te da su pitanje novog gradskog zaduživanja dobili osam minuta prije početka sjednice Skupštine, Tomašević je rekao da je to netočno.

– Netočno je jer su naši koalicijski sastanci znali trajati po tri do četiri sata, gdje bih ja osobno i moji zamjenici odgovarali na ama baš svako pitanje koje je gradski SDP imao, rekao je.

S druge strane, dodao je, tjednima su tražili sastanak s SDP-om kako bi prošli kroz točke, a oni su ga izričito u nekoliko navrata odbili.

– Tako da ne znam kako netko može biti informiran ako odbija sastanak, rekao je Tomašević.

Što se tiče kredita, ako je gradskom SDP-u bio problem da ga se po hitnom postupku uvrsti na dnevni red, “to nema veze s vezom”, rekao je, jer je upravo predsjednik gradskog SDP-a glasao da ga se uvrsti u dnevni red po hitnom postupku jer su se tako dogovorili.

– To su sve zapravo teze koje uopće ne drže vodu. Problem u komunikaciji, a sastanci se odbijaju. Nisu informirani, a ne žele se informirati. Zato sam i rekao da ne znam što gradski SDP u ovom trenutku želi, rekao je Tomašević.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti suradnje s SDP-om na idućim nacionalnim izborima, Tomašević je ponovio da su uvijek otvoreni za suradnju, ali da se treba raščistiti što to znači i u kojem obliku.

 

– Naravno da je neodređen odgovor s obzirom na sve što se događalo zadnjih dana i što vjerujem da će se razriješiti sljedećih dana, rekao je na novinarsku primjedbu da je dao neodređen odgovor.

 

Rekao je i da su i povlačili neke točke s dnevnog reda ako su bile problematične gradskom SDP-u.

 

– Uvijek smo spremni na suradnju. Međutim, ako do te suradnje neće doći iz bilo kojih drugih razloga, naravno da smo spremni ako treba i za nove izbore. Mi se toga ne bojimo, poručio je Tomašević.

Na pitanje može li se reći da u Skupštini imaju većinu s Joškom Klisovićem i Davorkom Forjan iz SDP-a, odgovorio je da u ovom trenutku ništa ne može reći zato što se to mora razjasniti unutar samog SDP-a.

 

Upitan tko je točno odbijao sastanke rekao je da na želi ići u detalje.

 

– Ja mislim da je loša komunikacija kad vaš partner jednostrano raskine sporazum o suradnji, vi to saznate iz medija, i onda vas predsjednik zagrebačkog SDP-a dva dana poslije nazove da vam to kaže, rekao je Tomašević, dodajući da mu je izrazio svoje nezadovoljstvo tim procesom.

Rekao je i da od današnjeg sastanka Predsjedništva SDP-a ne očekuje ništa jer nije na njemu da se miješa u unutarstranačke odnose drugih stranaka.

Tomašević je naglasio da su predložili i predlagat će sve točke na sjednice Gradske skupštine “u dobroj vjeri” rekavši da više-manje nikada nisu imali problema s glasanjem. Rekao je da su i na 15. sjednicu Gradske skupštine sve točke stavili u dobroj vjeri i očekivali da zastupnici glasaju po savjesti, a tako je i bilo, a kakva će biti daljnja suradnja s Klubom SDP-a, to će se vidjeti sljedećih dana.

O projektu razvoja robotaksija: “To nije zelena površina”

Tomašević je rekao i da gradska površina na kojoj bi projekt robo-taksija trebao niknuti u GUP-u nije zelena površina, već ima infrastrukturnu namjenu.

 

– Jedino i može biti infrastrukturna namjena s obzirom na to gdje se nalazi, pored mosta, savskog terminala, gdje ide nova željeznička stanica, sa sve četiri strane omeđena prometnim ulicama, rekao je Tomašević.

 

Rekao je i da je zatraženo mišljenje od Mjesnog odbora Knežija, gdje se parcela nalazi, da je odbor jednoglasno dao pozitivno mišljenje za natječaj, te da je za to glasao i vijećnik SDP-a.

GUP-ovi za Zagreb i Sesvete

 

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da su pokrenuli proces izrade izmjena i dopuna generalnih urbanističkih planova (GUP) za Zagreb i Sesvete. Već su prikupljene inicijative svih vijeća gradskih četvrti, a stručna rasprava započeta je 9. rujna i trajat će do 23. rujna, naveo je.

 

– To su dokumenti koji u presudnom smislu označavaju razvoj grada, rekao je Korlaet.

 

– Želimo definirati nedvosmislena urbana pravila kako bi spriječili neke negativne procese u prostoru kojih smo svjedoci zadnjih dana, stali im napokon na kraj i započeli s jednim zdravim, novim početkom, gdje će taj planski dokument zaista postaviti urbanizam i posljedično arhitekturu na nove osnove, poručio je.

 

Natječaj za pročelnika Gradskog ureda za socijalnu zaštitu

 

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da će sa sutrašnjim danom raspisati natječaj za pročelnika Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

 

Na pitanje hoće li se poskupiti obroci u školama, Dolenec je odgovorila da neće.

Komentari