Tomašević: Glasat ćemo protiv prodaje APIS-a privatnom poduzeću, koje onda može raspolagati sa podacima građana

Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednika Klub zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Skupštini najavio je u srijedu uoči nastavka sjednice da će glasati protiv prijedloga prodaje udjela Grada u APIS-u jer im je neprihvatljivo da zbog prenapuhane cijene taj dio umjesto državi, pripadne privatnom poduzeću.

“APIS je strateška firma koja se bavi osjetljivim podacima i upravljanjima za Zagreb i državu. Očito je da se gradonačelnik Milan Bandić i HDZ i dalje prepucavaju, ne samo preko plakata, nego i cijene APIS-a”, komentirao je Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare Lijevog bloka, na kojoj su predstavili tražilicu “Otvoreni akti”.

Tvrdi da je procjena vrijednosti APIS-a na više od pola milijarde kuna, pri čemu procjena vrijednosti 49-postotnog poslovnog udjela Zagreba iznosi 284,2 milijuna kuna – rađena ‘po čudnoj metodologiji, s kojom se niti on, kao ni HDZ, ne može složiti’.

“Iz perspektive toga mi smo protiv toga da se ide u prodaju, znajući da država po toj cijeni neće kupiti. Ako neće država po toj cijeni kupiti, smatramo da će se ići na prodaju privatnom poduzeću što je – neprihvatljivo. Neprihvatljivo je da privatno poduzeće upravlja tim podacima, to nema nigdje i iz te perspektive ćemo glasati protiv”, naglasio je Tomašević.



APIS važan za nacionalnu sigurnost

HDZ je na prošloj sjednici Skupštine predložio da se točka o prodaji udjela Grada Zagreba u tvrtki APIS izostavi, na što im je gradonačelnik Milan Bandić, iznenađen tim prijedlogom, poručio da ona ostaje na dnevnom redu.

“APIS je prevažno poduzeće, važno je i za nacionalnu sigurnost i mišljenja smo da na ovakav način nije dobro ići u njegovu prodaju”, kazao je HDZ-ov Davor Filipović obrazlažući zahtjev svog Kluba.

Unatoč zahtjevu Kluba HDZ-a, gradski zastupnici su većinom glasova odlučili da ta točka ostaje na dnevnom redu.

Državni ili gradski interesi

Grad planira raspisati javni natječaj za prodaju svog udjela od 49 posto u toj tvrtki u iznosu od 284,2 milijuna kuna, iako je krajem prošle godine za taj udio od države tražio 137 milijuna.

“Na tome radimo dvije godine, ako se nešto dogodilo preko noći, ja za to ne znam i zato ostavljam na dnevnom redu, a svatko će glasati po svojoj savjesti”, rekao je Bandić.

Zastupnicima HDZ-a je poručio da se moraju odlučiti zastupaju li državne ili gradske interese, pa neka to ide na njihovu savjest.

S obzirom da je na dnevnom redu drugog dana sjednice Skupštine ostalo još 60 točaka od njih 63, Tomašević je na upit koliko bi mogla potrajati ironično upitao: “Znate za onu emisiju Peti dan? Ne bih se čudio”.

“Ne znam kakvi će biti odnosi HDZ-a i Bandića vezano za nastavak sjednice. Ne bih se čudio igraokazu u smislu da se kao ne mogu dogovoriti jer se HDZ pokušava ograditi od Bandića pred ove izbore kako ne bi doživio potop u Zagrebu”, rekao je.

Bit će dobro ako završe do parlamentarnih izbora, dodao je.

Komentari