Tomašević: Financijska situacija je loša, napucani su troškovi. Trebat će i vanjski stručnjaci

Novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića danas čekaju sastanci s 27 pročelnika gradskih ureda te s predstavnicima drugih stranaka koje imaju mandate u Gradskoj skupštini. S konstituiranjem većine vjerojatno neće biti problema, no moglo bi biti s gradskim financijama.

Prilikom dolaska na posao u ponedjeljak ujutro, Tomašević je naglasio kako je financijska situacija loša.

“Pokazalo se da najveći dio energije sad ide na financijsku situaciju, time se najviše moramo baviti. Dolazili smo svi troje ovdje i za vikend. Situacija nije dobra financijski jer je posljedica tri godine financijske neodgovornosti”, rekao je.

Dodao je da je 2019. završila gubitkom od milijardu i 300 milijuna kuna, a da za to nije bilo vanjskih razloga, čista financijska neodgovornost, 2020. s gubitkom ‘samo’ 90 milijuna kuna, no kad se gleda i covid pozajmica Vlade i odgođena potraživanja ZET-a, Holdinga i Voda, onda je taj gubitak puno veći i to je financijska odgovornost jer nije došlo do rebalansa kad je trebalo. I treća godina neodgovornosti je ova, 2021. godina, koja je balansirana, napucani su troškovi zbog predizborne godine, a da je balansirana prodajom velikih zemljišta koje nitko nije ni očekivao da će prodati, tvrdi, piše N1.



“Sad imamo kombinaciju te tri stvari. Osnovni cilj je stabilizacija financija i analiza novčanih tokova na tjednoj i mjesečnoj razni, revidirati plan nabave da se ono što nije ključno odgodi. Izvješće Holdinga pokazuje gubitak oko 305 milijuna kuna”.

Rekao je da rebalans ovisi o obvezama i odgodi naplata. “Nema još najcrnjeg scenarija, situacija je složena, ali postoje rješenja. Krećemo i s voznim parkom. Dat ćemo sve od sebe da stabiliziramo financije da se ne osjeti”.

Na pitanje imaju li već čovjeka koji će se baviti financijama, objasnio je: “Imamo grupu ljudi, ali trebat će i vanjski stručnjaci da to prođu. Kad dugogodišnji čovjek zadužen za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je situacija financijski loša i da nam ne bi volio biti u koži, onda je jasno čija je odgovornost i da smo to naslijedili”.

Naglasio je da će biti za plaće te da što se tiče Gradske skupštine, razgovori sa SDP-om idu dobro.

Komentari