Tomašević Čelnicima gradskih upravnih tijela: Dužni ste preispitati potrošnju

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u četvrtak je gradskim upravnim tijelima izdao novu uputu o ograničenjima potrošnje sredstava planiranih u gradskom proračunu za 2021.

U Dopisu se navodi kako se mjere uvode zbog prenesenog proračunskog manjka iz prethodnog razdoblja, zbog povećanih rashoda vezanih uz saniranje posljedica potresa kao i za borbu protiv epidemije, zbog primjene poreznih propisa kojima je povećan iznos povrata poreza i prireza na dohodan koji se isplaćuje iz gradskog proračuna, zbog uravnoteženja proračunske potrošnje s procjenom nižeg ostvarenog prihoda te zbog osiguranja sredstava za plaćanje dospjelih obveza, prenosi N1.

Kroz naredno razdoblje razmotrit će se aktivnosti i projekti planirani proračunom Grada Zagreba za 2021. godinu, kako bi se pronašao prostor za moguće uštede na stavkama koje nisu neophodne za nesmetano funkcioniranje grada.

Tomaševićev Dopis navodi kako su Čelnici svih gradskih upravnih tijela dužni u okviru svoje nadležnosti preispitati opravdanost, svrsishodnost i ekonomičnost proračunske potrošnje te predložiti smanjenje onih rashoda čije neizvršavanje ne bi dovelo u poteškoće ili ugrozilo funkcioniranje pojedinih sustava, isplate materijalnih prava zaposlenih i građana ili izvođenje ugovorenih i već započetih radova.



Nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi s premijerom Plenkovićem i ministrima, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je rebalans gradskog proračuna.

Očito je da ćemo imati rebalans gradskog proračuna, rekao je Tomašević. Kratko je komentirao i raniju uputu gradskim uredima.

“Uputa uredima išla je u smislu da se prije svega ne bi pokretale nove nabave koje bi stvorile nove obveze koje bi smanjile manevarske prostore za rebalans za 2021.”, pojasnio je jučer je Tomašević.

Komentari