Tomašević: Bandićev klasični manevar je prebacivanje odgovornosti na građane

Tomislav Kristo / CROPIX

Saborski zastupnik iz koalicije Možemo! Tomislav Tomašević komentirao je štete od jakih kiša u Zagrebu, komunalnu infrastrukturu u gradu, kao i donošenje Zakona o obnovi Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je rano jutros kako je uzrok poplava u stanovima uglavnom ‘sam svoj majstor’, ali kako će Grad pomoći koliko će moći.

“Moram priznati, kada sam to vidio, jako sam se uzrujao. Pozivam ga neka dođe u moju ulicu. Sva tri suterenska stana su izgrađeni 1967., nisu nadograđivana i sva tri su poplavila. Očito je da sustav odvodnje ne funkcionira dobro. To je klasičan Bandićev manevar, kako prebaciti odgovornost na građane”, komentirao je Tomašević.

Rekao je kako su u Gradskoj skupštini 2017. imali jednu temu vezanu uz održavanje mreže oborinske odvodnje i kako su imali situaciju da Vodoopskrba i odvodnja od 2013. nije uspjela kupiti vozila za čišćenje objekata oborinske odvodnje.



“Mi smo se pobunili i to je palo na gradskoj skupštini. Onda je to prebačeno u Vodoopskrbu i odvodnju i ne znam jesu li ta vozila kupljena i kako se održavaju ti slivnici. Druga stvar je što me zanima je zašto su građani sami morali provaljivati u ustavu. Zanima me gdje je tu zapelo”, ističe.

‘Nevjerojatno je da institucije ne reagiraju u kriznim situacijama’

Tomašević smatra kako je jasno da je infrastruktura zastarjela i da je prenapregnuta.

“Sve je manje zelenih površina koje funkcioniraju kao spužva i koje upijaju padaline. Hitno treba očistiti sustav oborinske odvodnje na svim kritičnim točkama. Ono što je najviše zabrinjavajuće da se Hrvatske vode i Vodoopskrba i odvodnja prepucavaju tko je nadležan. Nevjerojatno je kako institucije reagiraju u tim situacijama. U kriznim situacijama sve izađe na vidjelo i vidi se točno što ne funkcionira”, rekao je Tomašević.

Očito je da Grad Zagreb ne funkcionira ni u bazičnim situacijama kao održavanje infrastrukture, a ni u kriznim situacijama, smatra on.

Napominje kako su oni kao politička opcija otkad su ušli u Skupštinu Grada Zagreba upozoravali na krivo trošenje novca u Zagrebu.

“Trebalo bi vidjeti kako možemo odvojiti od kanalizacijske mreže sustav oborinske odvodnje. 40-50 posto vode iz vodovodne mreže iscuri. Prioritet je infrastruktura, ne nikakvi ukrasni objekti”, smatra Tomašević.

Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa

Govoreći o Zakonu o obnovi Zagreba, kazao je kako je danas sjednica matičnog odbora u Saboru, odnosno Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo.

“Oko financijskog okvira, mi smo više manje zadovoljni time. Oko institucionalnog okvira, mi smo radije za to da se umjesto fonda organizira Zavod za obnovu Zagreba”, kazao je.

Kaže kako bi se trebali uspostaviti različiti mehanizmi praćenja troškova obnove grada kako bi svatko tko želi mogao vidjeti sve troškove i kontrolirati ih u realnom vremenu te kako bi trebalo postojati neko tijelo gdje bi bili i predstavnici oporbe i vladajućih.

U Saboru je, smatra Tomašević, doista bitno samo tko predlaže, a ne zašto se predlaže. “To me jako smeta već desetljećima. I mislim da je Sabor tu gori i od gradske skupštine. Premijer je najavio da će sada biti drugačije, a sad ćemo vidjeti”, ističe, prenosi N1.

Komentari