Tokyo nije jedino mjesto gdje Hrvati osvajaju Olimpijske medalje: Tu su i fenomenalni matematičari!

Pixabay

Iako je danas fokus javnosti bio na sjajnog Tonija Kanaeta i još sjajniju Mateu Jelić, malo ispod radara je prošla činjenica da je Hrvatska danas osvojila još medalja, a to su bili matematičari.

Nevjerojatan uspjeh

Cijela matematička olimpijska ekipa – Bernard, Krešimir, Ivan, Andrej, Dorijan i Jakov – osvojila je medalje, to se posljednji put dogodilo prije 10 godina: “Osvojiti zlatnu medalju na tom natjecanju znači biti među 1/12 svih natjecatelja” kaže Bernard Inkret, osvajač zlatne medalje, Međunarodna matematička olimpijada.

Višegodišnje iskustvo s natjecanja pomoglo mu je, kaže, za korak više – do zlata. Iza uspjeha cijele ekipe stoji mnogo vježbe, priprema, surađivanja s mentorima.

“Ja sam osvojio srebrnu medalju, što znači da od ukupno 600 natjecatelja sam među 25% najboljih super sam zadovoljan, drago mi je i ponosan sam” ističe Krešimir Nežman. O svojoj brončanoj medalji Andrej Ćizmarević kaže da je ona dobar rezultat.



– Osim toga, mi smo osvojili zlato, 2 srebra i tri bronce, tako smo završili na 21. mjestu od 107 država – ponosno naglašava.

Pohod na Rusiju ili ne?

Drugu godinu zaredom Međunarodna matematička olimpijada održava se u Sankt Peterburgu, ali samo na papiru. Natjecanje se održalo online, kod nas na PMF-u, uz poseban nadzor pri rješavanju ispita.

– Samo natjecanje nije drugačije, ali je lijepo upoznati nekoga, družiti se s drugima – kaže Dorijn Lendvaj, osvajač brončane medalje.

Olimpijci se sad odmaraju, ali ne zadugo. Čekaju ih ljetni matematički kampovi, srednjoeuropska olimpijada na kojoj će biti mentori novoj generaciji olimpijaca. Za nove uspjehe, njihov savjet zlata vrijedi, piše HRT.

Komentari