OPTUŽNICA TEŠKA VIŠE OD MILIJARDU KUNA Agrokorovi milijuni za Todorićeve nekretnine, safari, oružje…

Pixell

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od 1,2 milijarde kuna. Spis ima više od 80 tisuća stranica, a optužnica 459 stranice.

Optužnica teška više od milijardu kuna

Optužnica je uskoro objavljena i na stranicama Državnog odvjetništva gdje se navodi da se okrivljene tereti za štetu veću od 1,2 milijarde kuna.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su lažno prikazivali financijski rezultate i položaj Agrokora. Osim toga, terete se da su istovremeno prikrivali potraživanja Agrokora prema Todoriću, dugovanja Agrokora prema bankama i drugim trgovačkim društvima te istovremeno lažno prikazivali iznos novčanih ekvivalenata

Nadalje, tereti ih da su lažno prikazivali poslovne rezultate i značajnu akumuliranu dobit iz koje je bez stvarnog temelja isplaćivana dividenda.



Tu su i optužbe da su bivši članovi uprave Todoriću omogućili da bez ulaganja vlastitih sredstava na štetu Agrokora kupi 12.811 povlaštenih dionica tood EBRD-a, za iznos od 100.000.000,00 eura. Taj je iznos pribavljen zaduživanjem Agrokora i kreditnim aranžmanima putem poslovnih partnera, a povrat tih će kredita stvarno snositi Agrokor.

Agrokorovi milijuni za Todorićeve nekretnine, safari, oružje…

Okrivljenike se tereti da su tako postupali svjesni da navedena novčana sredstva Todorić Agrokoru neće vratiti.

Tereti ih se i da su nakon transakcije sukladno dogovoru prikrivali novčane doznake i svrhe doznaka kao i radi prividnog prikazivanja urednog poslovanja i zakonitosti transakcije.

Todorića se pak tereti i da je nalagao plaćanje troškova uređenja nekretnine u Zagrebu, troškova kupovine odjeće, modnih dodataka, oružja, ljetovanja, zimovanja, safari putovanja te prepariranja životinja i drugih troškova koji ne predstavljaju troškove poslovanja Agrokora, u iznosu od gotovo 54 milijuna kuna. Tu su i optužbe za podmirivanje osobnih kredita zaduživanjem Agrokora

U DORH-u navode kako su tijekom istrage ispitana 84 svjedoka, a samo troškovi vještačenja i prevođenja pribavljene poslovne dokumentacije iznosili su ukupno 11.449.304,40 kuna, prenosi Dnevnik.hr 

Sve detalje optužnice možete pročitati OVDJE.

Komentari