Tmurno vrijeme za blagdane: Snijeg moguć i na otocima pa nova nagla promjena

Ilustracija Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Tmurno je jutros bilo diljem Hrvatske, kiša je padala u istočnoj unutrašnjosti, duž obale, na krajnjem sjeverozapadu uz granicu sa Slovenijom, u Gorskom kotaru i Lici. Vodeći meteorolozi najavljuju izrazito promjenjivo vrijeme, putem Meteoalarma izdan je i niz uzbuna. 

Kako piše meteorologinja televizije N1 Tea Blažević, na Zavižanu je padao slab snijeg, na temperaturi od nula stupnjeva. U nastavku dana, prodorom hladnijeg zraka, snijeg će padati u Gorskom kotaru i Lici, gdje će se stvarati snježni pokrivač. Snijeg je prolazno moguć u unutrašnjosti Istre, Banovini i Kordunu, u noći na Štefanje i u unutrašnjosti Dalmacije, sutra i u zapadnoj Slavoniji, i Posavini.

Uz oborinu, treba računati na jak vjetar. Na većem dijelu obale još puše jak jugozapadnjak, iako je pod Velebitom već zapuhala bura, ona će tek jačati prema kraju dana. Uz buru, postoji mogućnost da koja pahulja snijega završi i na samoj obali.

Na Jadranu postoji opasnost i od nevera u nastavku dana, a postoji opasnost i od formiranja pijavica.



I sutra će biti još dosta kišovito, osobito duž obale, uz podebljavanje snježnog pokrivača u Gorskom kotaru i Lici. Blagdan svetog Stjepana bit će i vjetrovit, s obzirom da će se bura proširiti na cijelu obalu. Ipak, sutra prema kraju dana očekuje se postupno slabljenje oborine, prognozira za N1 Tea Blažević.

Vakula: Mogući oborinski rekordi

S prognozom za Božić i dane nakon njega javio se i glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

˝Nakon Badnjaka toplog kao rijetko kada – u Zagrebu je, primjerice, više od 16 °C izmjerenih u četvrtak bilo samo na Badnjak 2009. godine – slijedi jaka promjena vremena. Kiša, često i obilnija, pad temperature, ponegdje i snijeg, osobito u gorju, te umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana poslijepodne bura u jačanju i širenju prema jugu, gdje će se još zadržati jugo i jugozapadnjak.

Na blagdan sv. Stjepana još vjetrovitije i hladnije, u početku s oborinama, pri čemu je snijeg uz buru moguć i ponegdje uz more, a tijekom dana u zapadnim i sjevernim krajevima barem djelomično razvedravanje. U još hladniju nedjelju smirivanje vjetra i prestanak oborina, ali i ponovno sve izraženiji pad tlaka, do večeri i jačanje južine, uz koju će početkom novoga tjedna biti osjetno toplije, ponovno uz kišu čestu, mjestimice vjerojatno i obilniju pa će se oborinskim rekordima iz prvog dijela prosinca vjerojatno pridružiti još poneki. Kao da nam ove godine nije bilo dosta ekstremnih pojava i događaja!?, napisao je Vakula.

Dragojlović: Nevrijeme i zahladnjenje pa zatopljenje uz novo nevrijeme

Detaljniju prognozu za HRT je pripremio DHMZ-ov meteorolog Dragoslav Dragojlović.

Tijekom Božića na istoku Hrvatske većinom oblačno s kišom, mjestimice i obilnijom. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Poslijepodne će osjetno zahladnjeti.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno s kišom, a poslijepodne uz pad temperature zraka u gorju može biti susnježice i snijega. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima umjereno i pretežno oblačno s kišom, koja mjestimice može biti i obilnija. Poslijepodne pad temperature, u gorju i susnježica i snijeg, uz moguć tanji snježni pokrivač. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, a u drugom dijelu dana zapuhat će umjerena i jaka bura, koja će navečer jačati. Temperatura zraka od 3 do 9 °C, poslijepodne u padu, a uz obalu između 8 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Temperatura zraka od 7 do 12 °C, na moru između 11 i 16 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenjivu naoblaku, povremeno i kišu, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak.

U subotu u unutrašnjosti i dalje većinom oblačno mjestimice s kišom, a uglavnom u gorju i Posavini ponegdje i snijegom uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. U nedjelju djelomično razvedravanje, uz osjetan pad temeperature zraka, a u ponedjeljak novo naoblačenje s kišom uz jačanje južine.

Na Jadranu u subotu promjenljivo i vjetrovito mjestimice s kišom. Puhat će umjerena i jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura, a podno Velebita može biti i snijega nošenog burom. U nedjelju smirivanje i djelomično razvedravanje, a u ponedjeljak novo naoblačenje s kišom, uz jako i olujno jugo, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

DHMZ: Snijeg moguć i na obali i otocima

S najnovijom prognozom oglasili su se i iz samog Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Na Božić će prevladavati oblačno s povremenom kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Oborina će lokalno biti obilna, a uz pad temperature kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, uglavnom u gorskim predjelima, ponegdje i u nizinama. Na sjevernom Jadranu će biti snijega nošenog burom. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jugozapadnjak i južni vjetar u okretanju na jaku i olujnu buru na sjevernom dijelu, prema večeri i na sjeveru Dalmacije. Bura navečer u jačanju. Temperatura zraka od 3 do 7, na Jadranu od 11 do 16 °C, navečer osjetno hladnije.

U subotu umjereno do pretežno oblačno s povremenom oborinom, vjetrovito te osjetno hladnije. U unutrašnjosti će padati susnježica i snijeg, a na Jadranu većinom kiša. Oborina će biti češća i lokalno obilna u Dalmaciji te u Lici gdje će nastati novi snježni pokrivač. Malo snijega nošenog burom može biti i duž obale te na otocima. Postupan prestanak oborine i smanjenje naoblake očekuje se već prijepodne u zapadnim i najsjevernijim predjelima. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u gorju na udare i olujan. Duž Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima. Temperatura zraka većinom između -1 i 4, na Jadranu od 4 do 9, ujutro u Dalmaciji i do 13 °C.

U nedjelju u unutrašnjosti mjestimice još može biti malo susnježice i snijega, na krajnjem jugu pljuskova s grmljavinom. Zatim uz jačanje južine većinom kiša, u ponedjeljak će obilna biti u gorju i na sjevernom Jadranu, a u utorak u Dalmaciji. U nedjelju će sjeveroistočni vjetar i bura oslabjeti, a u ponedjeljak zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar s olujnim udarima, a na Jadranu i jugo. Vjetar će u utorak postupno slabjeti. U nedjelju temperatura još niža, osobito ujutro na kopnu, a zatim naglo zatopljenje uz jačanje južine.

Crvena i narančasta upozorenja

Prognostičari DHMZ-a izdali su za subotu crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije

Na području gospićke regije očekuju se olujni udari sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima vjetra > 65 km/h.

˝Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom˝, navodi se u upozorenju.

Na području riječke regije očekuju se olujni udari bure, a osobito podno Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra 110-200 km/h.

˝Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom˝, stoji u upozorenju.

Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra od 65 do 110 km/h.

˝Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu˝, upozorili su meteorolozi.

Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h te na području Velebitskog kanala jaka olujna bura i najjači udari vjetra od 85 do 160 km/h.

˝Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu˝, navodi se u upozorenju.

Na području Dalmacije očekuje se jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 km/h.

˝Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu˝, stoji u upozorenju koje je DHMZ izdao putem Meteoalarma.

HAK: Očekuju se problemi, ograničenja i zabrane

Iz Hrvatskog autokluba su se oglasili s prometnom prognozom za subotu.

– U unutrašnjosti će padati susnježica i snijeg, a u priobalju kiša, koja ponegdje može biti i obilnija.

Kolnici će uglavnom biti mokri, a snijeg će se zadržavati na cestama u Lici. Ponegdje malo snijega nošenog burom može biti u priobalju i na otocima. Zbog niskih temperatura bit će veća opasnost od poledice te podsjećamo da se na put ne kreće bez propisane zimske opreme.

Zbog jake i olujne bure u Hrvatskom primorju, a podno Velebita i orkanske, očekujemo poteškoće u cestovnom prometu i zabrane za pojedine skupine vozila, osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb te na Jadranskoj magistrali (DC8).

Na Dan svetog Stjepana, 26. prosinca, na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, od 14:00 do 23:00 sata. Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1.

Zbog sprječavanja prijenosa bolesti Covid-19 svim osobama koje imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj zabranjeno je napuštanje područja svoje županije.

Zbog aktualnih kontrola moguća su čekanja na većini graničnih prijelaza u putničkom i teretnom prometu, osobito na ulasku sa Slovenijom i izlasku sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Zbog olujne bure očekujemo poteškoće u pomorskom prometu, navodi HAK u svojoj prometnoj prognozi, prenosi Jutarnji list 

Komentari