Tko sve sjedi u Držanoj ispitnoj komisiji? Ministarstvo je dostavilo imena 400 državnih ispitivača

N1

Ministarstvo pravosuđa i uprave dostavilo je Jutarnjem listu, nakon pozivanja na Zakon o pravu na pristup informacijama, imena 400 članova Državne ispitne komisije, navelo je državnu instituciju iz koje dolaze i koje točno ispite drže, piše dnevnik u broju od četvrtka.

Najviše ispitivača, pokazuju podaci, njih trideset i troje, dolazi iz bivšeg Ministarstva uprave, a jednako toliko i iz Ministarstva pravosuđa. Budući da su ta dva ministarstva nakon ljetošnjih parlamentarnih izbora spojena u jedno, iz sadašnjeg Ministarstva pravosuđa i uprave, kojemu je na čelu Ivan Malenica, dolazi ukupno 66 članova državnih ispitnih komisija.

Ostali ispitivači rade kao državni službenici u drugim ministarstvima, državnim uredima, upravama, zavodima, agencijama, inspektoratima i stručnim službama Sabora.

Državna ispitna komisija dospjela je u fokus javnosti nakon izbijanja afere vezane uz Josipu Rimac jer su podaci iz istrage pobudili utemeljenu sumnju da je namještanje polaganja državnih stručnih ispita raširena pojava.



Iz Ministarstva pravosuđa i uprave su nakon dulje prepiske Jutarnjem listu dostavili samo imena ispitivača i državna tijela u kojima oni rade.

Nisu dali podatke o datumu kad je svaki od 400 ispitivača imenovan u Komisiju iz kojih bi se vidjelo koliko dugo obavljaju posao ispitivača i je li točna neslužbena informacija prema kojoj neki od ispitivača taj posao obavljaju više od desetljeća. Nisu odgovorili ni na pitanje koju hijerarhijsku poziciju svaki od članova Državne ispitne komisije zauzima u sustavu državne uprave.

Nisu odgovorili ni koliko u prosjeku iznosi godišnji honorar člana Državne ispitne komisije, koji mu se isplaćuje uz redovnu plaću koju dobiva kao državni službenik, donosi Jutarnji list.

Komentari