Tko su političari koji su se družili s Draganom Kovačevićem u njegovom ‘Klubu’? Pojavljuju se zanimljiva imena

Iz tajno snimljenih telefonskih razgovora i SMS-ova proizlazi da je osumnjičeni direktor Janaf Dragan Kovačević, uz privedene u akciji USKOK-a, kontaktirao s brojnim visokopozicioniranim političarima koji nisu povezani s aferom Janaf i navodnim davanjem i primanjem mita. S kime se sve dopisivao i koga je primao u prostorijama zgrade u Slovenskoj ulici 9, tzv. ‘Kovačevićevom klubu’?

Zabrinutost oko vezanja uz ime Dragana Kovačevića i aferu Janaf dala se naslutiti i iz subotnje izjave predsjednika Zorana Milanovića. Osim što je izrazio nezadovoljstvo opsegom istrage i činjenicom da osumnjičeni nisu odmah uhićeni, priznao je da je i sam bio u kontaktu s Kovačevićem posljednjih mjeseci, da su bili na zajedničkom ručku i da ga ‘dobro poznaje’, piše Jutarnji list.

Inače, Kovačević je bio Milanovićev protukandidat za čelno mjesto SDP-a na redovnim izborima 2008. godine. Osvojio je tada tek devet posto glasova i nakon tog neuspjeha otišao u HNS. Milanović je također ustvrdio da nije on bio taj koji ga je 2011. postavio na čelo Janafa, nego je to bio Radimir Čačić. Osim predsjednika i varažinskog žapana, među kontaktima bi mogla iskočiti glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak i međimurski župan Matija Posavec.

Matija Posavec kaže da Kovačevića poznaje površno te da je s njim unatrag pola godine kontaktirao samo jednom, na Kovačevićevu inicijativu. Uoči izbora, Kovačević je predlagao s Čačićem formiraju neku novu opciju centra na sjeveru Hrvatske. “Ali ništa posebno se dalje nije događalo. Osim toga, kako i sami znate, od te priče na kraju nije bilo ništa i ja sam na parlamentarne izbore izašao na listi sa SDP-om”, kaže Posavec za Jutarnji list.



Ferenčak pak dugo poznaje Kovačevića , jako je i neugodno iznenađen razvojem događaja.

“S Draganom sam se viđao tu, u stranci, on nam je pomagao u pisanju ekonomskog dijela HNS-ova izbornog programa s kojim smo izašli na parlamentarne izbore. Dakle, to su bili isključivo politički razgovori”, kaže Ferenčak.

Uskokov popis

Osim aktivnih političara, na USKOK-ovu popisu, ni krivi ni dužni, kako tvrde, mogli bi se naći i neki bivši visoki dužnosnici. Bivši predsjednik Stjepan Mesić potvrdio je da je s Kovačevićem često kontaktirao i da su više puta bili na večeri i ručku prošlih mjeseci. Napomenuo je i da je dobar prijatelj njegova oca.

“Nisu naši razgovori bili ništa posebno. Mogu jedino naći da smo bili na večeri i da smo bili prijatelji, osim toga nema što, za mene je on oduvijek bio profesionalac. Čujte, ja sam u svoje vrijeme jako dobro surađivao i sa Sanaderom iako nismo bili na istoj političkoj strani, ali da je on meni pričao o MOL-u, to nije”, odgovora Mesić.

Josip Budimir (HSLS), član Uprave Francka, kaže da iako poznaje Kovačevića od 1999. s njim nema nikakve privatne i poslovne doticaje.

“Nemam s njim nikakvih kontakata, možda me u zadnjih godinu dana jedanput nazvao i mislim da je to bilo nakon što sam imao neko gostovanje na televiziji, a on nije bio zadovoljan nekim mojim komentarom”, kaže Budimir.

Komentari