Tko se sve penjao na političkoj ljestvici u doba Ive Sanadera? Mnogi su i dalje na visokim pozicijama

Twitter

Tko su ljudi koji su se penjali na političkoj ljestvici u doba Ive Sanadera? Mnogi su i dalje na visokim pozicijama, i u stranci i u državi, ali i izvan nje.

Pjevali su s Ivom Sanaderom devet godina, ali o bivšem predsjedniku stranke i premijeru na službenim stranicama HDZ-a, danas ni riječi.

“Ja sam svoju dionicu odradio, sad je vrijeme za druge”, rekao je prije 11 godina Ivo Sanader i šokirao sve. Razloge odlaska nikada nije objasnio, pa ni HDZ-ovcima, čija je lojalnost tada bila neupitna.

Pravosudne muke koje su tada počele još uvijek traju. Optužnice protiv Sanadera se nižu, suđenja razvlače. Ali oni koji su bili uz njega – nekadašnjem šefu okreću leđa.



“To je besmislica da bih ja mogla poslati bilo koga, bilo kamo, a kamoli glavnog državnog odvjetnika”, rekla je bivša premijera Jadranka Kosor.

S njim zbijali stranačke redove

Sanader je otišao, ali u vrhu HDZ-a i države ostali su još mnogi koji su s njim zbijali stranačke redove i pritom nisu štedjeli dlanove.

Danas o Sanaderovoj ostavštini ne žele. “Moje ruke su u svemu tome čiste, kao i poslovanje HDZ-a”, govorio je u rujnu ove Branko Bačić, bivši glavni tajnik HDZ-a, na pitanja o optužbama da se stranka financirala prljavim novcem.

Mijenjala su se vodstva, ali bez obzira na to tko je vodio stranku, Gordan Jandroković ostajao je u političkoj utakmici.

Olako ga se odrekli, ali su mu itekako dužni…

Sanader je bio zaslužan za mnoge političke karijere, ali neki od njih s istragama su ga se olako odrekli.

Afere nisu uzdrmale ni Božidara Kalmetu. Preživio je sve kadrovske promjene. “Izabrat će ono što je najbolje. Ja imam u njega apsolutno povjerenje”, govorio je 2018. godine Božidar Kalmeta.

Zadobila ga je u stranci i Dubravka Šuica. Danas grije fotelju u Europskoj komisiji, a i drugi su preuzeli neke od najviših i najvažnijih funkcija u državi. Sanaderu duguju politički, htjeli to priznati ili ne, piše Dnevnik.hr 

Komentari