Tko je stvarni vlasnik najvećih radijskih postaja u Zagrebu?

Foto: Borna Filić / PIXSELL

Dario Juričan ponovno se oglasio. Na njegovoj meti ovaj put se našao Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije, kojeg je prozvao zbog sumnji da je Petar Pripuz većinski vlasnik većine radio postaja u Zagrebu.

Juričan je svoje pismo naslovio “Zar je zbilja pajdo pripuz vlasnik vodećih radija?” i obrušio se na Popovca.

“Dragi moj Josipe,
tajna svakog neuspjeha je u lošem tajmingu. Prvo želim pohvaliti Vijeće za elektroničke medije (VEM), kojem predsjedaš, za dobivanje priznanja i medaljona Nikola Tesla “za poseban doprinos radijskoj industriji”, a koji ti je u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade uručila udruga Hrvatski radijski forum (HRF).

Evo baš čitam novi broj Nacionala u kojem lijepo piše da se oko stvarnog vlasništva nad nekim od najvažnijih radio postaja čupaju Miroslav Kutle i Petar Pripuz. O tome se govori već godinama, par novinara se polomilo da dokaže njihovo (navodno?) prikriveno vlasništvo u medijima, tvrdeći kako Pripuz drži oko 70 posto zagrebačkog etera. U Nacionalu se spominju i novinari koje je navodno ekipa oko obitelji Pripuz doslovno polomila, ali tebe Josipe to ne brine – ti u miru tamaniš kanape sendviče i primaš nagrade od paravan – vlasnika radija koje bi trebao kontrolirati”, napisao je Juričan.



Dalje je naveo da su vlasnici najvećih radija jasno navedeni na stranicama Agencije za elektroničke medije, ali da je nejasno kako su postali vlasnici, te da su neki od njih u bliskim odnosima s obitelji Pripuz.

“Znam, na webu Agencije za elektroničke medije (AEM) lijepo piše da su stopostotni vlasnici tih radija Hrvoje Barišić (Antena Zagreb), Katijan Knok (Narodni radio), Davor Gavranić (Extra FM) i Ivan Jurić-Kaćunić (Enter Zagreb, Radio Dalmacija). Bitno je da je sve transparentno, makar i upitno istinito…

Zar te zbilja nikada nije zainteresiralo kako su ti anonimci najednom postali vlasnici postaja koje vrte desetke milijuna kuna? Znaš li da su Jurić-Kačunić i Knok poslovni partneri Ivana Pripuza, sina Petra Pripuza? I da je kao vlasnica Enter FM-a ranije upisana Tihana Colić, bliska prijateljica Petra Pripuza zbog čijeg se zapošljavanja na mjesto šefice zagrebačke plinare u aferi Agram sudi Milanu Bandiću? Inače, dobri Milan, je bio uvijek neobično široke ruke s gradskim novcem upravo prema tim radijskim postajama…”, napisao je Juričan.

Osobito se dotaknuo Ivana Jurića-Kaćunića za kojeg je istaknuo da nikada nije nastupio u medijima kako bi objasnio na koji način je stekao navedene medije.

“Nije li ti čudno da jedan od pokretača HRF-a, udruge registriranoj na istoj adresi kao i sve spomenute Pripuzove / Kutline radio postaje, tako silno uspješni Ivan Jurić-Kaćunić, koji je preko sudskog registra povezan s 35 tvrtki iz medijskog biznisa pa ga mediji koje kontrolira zovu “vodećim radijskim strategom u Hrvatskoj”, nije u životu dao intervju?

Znaš li da on, kao formalni vlasnik Radio Entera i Radio Dalmacije, te bivši vlasnik Antene i Extra FM-a, ne želi zainteresiranim novinarima objasniti kako je sve to stekao? I znaš li da ga je AZTN, koji očito nešto bolje od VEM-a radi svoj posao, 2017. kaznio jer nije prijavio stjecanje kontrole nad Enterom i Radio Dalmacijom?

Upućujem te, moj Josipe, na statut AEM-a, a gdje se navodi da tvoj VEM mora paziti na obveze iz čl. 52 Zakona o elektroničkim medijima po kojem je “zabranjeno prikrivanje vlasničke strukture pružatelja medijskih usluga”, upozorio je Juričan.

Juričan je zaključio da se nada da će vlasništvo navedenih radijskih postaja postati transparentnije navedeno.

“Nadam se da će se sada, nakon što su kanapeići iz Esplanade dobro provareni, moj Josipe, AEM pokrenuti, pa će po potrebi u rubrici “vlasnik” kod Antene Zagreb, Narodnog radija, Extra FM-a, Entera Zagreba i Radio Dalmacije dodati ili promijeniti poneko ugledno ime. Ili ćete – dok se dečki napokon ne dogovore oko vlasništva – tim radijima privremeno oduzeti koncesije”, zaključio je Juričan, a prenosi Zagreb info.

Komentari