Tko je Stjepan Adanić, v.d. predsjednika Uprave Janafa?

Stjepan Adanić: Davor Javorovic/PIXSELL

Stjepan Adanić bit će novi vršitelj dužnosti predsjednika uprave Janafa, objavljeno je u četvrtak. Adanić je članom Uprave Janaf imenovan u veljači ove godine kada je i Dragan Kovačević imenovan predsjednikom Uprave.

Stjepan Adanić je osnivač HDZ-a za sjeverozapadnu Hrvatsku i hrvatski branitelj.

Prema navodima objavljenima od strane HDZ-ove podružnice Vela Luka, Adanić ima čin Brigadnog Generala HV-a. “Bio je ratni gradonačelnik grada Varaždina 1990/92. godine i predsjednik Kriznog štaba 1991. godine.

Zbog ratne i političke pobjede u Varaždinskom ratu predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman imenuje ga 1991. godine pomoćnikom Ministra obrane RH, šefom vojnog kabineta Predsjednika RH i glavnim pregovaračem RH o odlasku JNA iz Zagreba i RH-a pod pokroviteljstvom promatrača EEZ-a (danas EU).



Višestruko odlikovan

Bio je glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika iz srbijanskih koncentracijskih logora te kao pregovarač i talac sudjeluje u oslobađanju 2500 ljudi. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. godine.

Autor je i koautor nekoliko knjiga iz područja prava, obrane i nacionalne sigurnosti. Za ratne i mirnodopske zasluge višestruko je odlikovan od predsjednika Tuđmana. Medaljom grada Varaždina odlikovan je 2016. godine. Predsjednik je stranačkog Odbora za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te radi u Jadranskom naftovodu”, navodi se.

Iz imovinske kartice Adanića vidljivo je kako ima plaću 25.900 kuna, a prije nego je postao član Uprave bio je pomoćnik direktora u Janafu do 1998. godine. Supruga mu je zaposlena u HEP-u.

Imovinska kartica

On i supruga imaju pet kredita za koje plaćaju mjesečne rate u ukupnom iznosu od oko 8000 kuna. Od nekretnina imaju stan u Zagrebu od 48 kvadrata vrijedan 800 tisuća kuna, stan u Zagrebu od 98 kvadrata vrijedan 1,5 milijuna kuna, zatim još jedan stan u Zagrebu veličine 40 kvadrata vrijedan 750 tisuća kuna.

Imaju i kuću u Loboru površine 800 kvadrata s okućnicom vrijednu 400 tisuća kuna. Imaju i, kako piše u imovinskoj kartici, gospodarski objekt veličine 81 kvadrat vrijedan 150 tisuća kuna, zatim još i vikendicu od 109 kvadrata vrijednosti 400 tisuća kuna. Sve u Loboru.

Još imaju i voćnjak vrijedan 100 tisuća kuna, tri njive vrijedne 300 tisuća kuna te četiri šume vrijedne 400 tisuća kuna.

Ima i livadu vrijednu 250 tisuća kuna. Šume, njive i livadu je, piše u imovinskoj, naslijedio. Ima još garažu u Zagrebu vrijednu 180 tisuća kuna.

U imovinskoj piše kako njegova supruga ima tri automobila, dva iz 2008. i jedan iz 2009. godine. To su Opel Astra, Nissan Qashqai te VW Polo. Ima i traktor vrijedan 35 tisuća kuna, piše Index.

Komentari