Tko je poduzetnik koji je direktore i političare ‘podmazivao’ milijunima?

Igor Kralj/PIXSELL

U središtu aferu Janaf koja je jučer odjeknula Hrvatskom nalazi se tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, čiji je čelni čovjek Krešimir Petek također osumnjičen i uhićen u velikoj akciji DORH-a u PNUSKOK-a. Sumnja se da je Petek uhićenom šefu Janafa Draganu Kovačeviću dao čak 1,9 milijuna kuna mita kako bi njegova tvrtka dobila poslove na javnim natječajima.

Petekova tvrtka u posljednje je tri godine s Janafom sklopila 16 ugovora, uglavnom samostalno, a zadnji ugovor Janaf i Elektrocentar Petek sklopili su u ožujku ove godine i to za izvođenje radova na zamjeni srednjenaponskih kabela za napajanje transformatorskih stanica PTS 4 i PTS 2 RPGE – nužno napajanje.

Elektrocentar Petek obiteljska je tvrtka osnovna 1995., a uža joj je specijalnost gradnja energetskih postrojenja i distributivnih niskonaponskih mreža. Jedna je od vodećih u Hrvatskoj u području energetike, od pružanja usluga pa do izvođenja radova.

Prisutna je i u sektorima telekomunikacija, građevinarstva, komunalnih usluga, maloprodaje i veleprodaje elektromaterijala te građevinskog materijala i opreme. U 2019. godini tvrtka je imala prihode od 679 milijuna kuna te dobit od 19 milijuna kuna.



Krešimir Petek vlasnik je i turističke agencije Petek Tours, a ta je tvrtka lani imala 9,7 milijuna kuna prihoda i dobit od desetak tisuća kuna. Vlasnik je i nekoliko kafića i teniskog centra u Ivanić Gradu. Petek je prije 10 godina bio član HDZ-ovog povjerenstva za razvoj, gospodarstvo, poduzetništvo, proračun i financije.

Petekova tvrtka je 2016. godine s 80.000 kuna donirala HDZ-a, a ranije, 2011., dala je 20.000 kuna HSS-u.

Radio s nizom državnih tvrtki, sin punio stupce crne kronike

Eelektrocentar Petek radaio nije radio samo za Janaf, već i za cijeli niz državnih tvrtki i institucija: HEP, Plinacro, HAC, HŽ Infrastrukturu, Inu, razna ministarstva pa i za Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji je tvrtkio platio 200.000 kuna za održavanje sustava.

Krešimir Petek u javnosti slovi za najimućnijeg čovjeka u Ivanić Gradu, no novinske stupce više su punili njegovi sinovi. Mario Petek 2010. godine nepravoćno je osuđen na pet godina zatvora jer je godinu ranije pijan izazvao prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao muškarac. U krvi je imao 1,88 promila alkohola. Mario Petek je i 2002. godine skrivio prometnu nesreću sa smrtnim ishodnom, tada nije bio pod utjecajem alkohola, a osuđen je na uvjetnu kaznu jer je bio mlađi punoljetnik.

Prometnu nesreću izazvao je i drugi Petekov sin Miroslav, koji se 2010. zabio u betonski stup Elektre prilikom povratka sa svoje momačke večeri. Tada nije bilo smrtnih posljedica, ali Miroslav i njegov suvozač bili su teže ozlijeđeni, pišu vijesti.hr.

Komentari