TKO ĆE NASLIJEDITI JELENIĆA? U igri je bivša šefica USKOK-a i ‘Šeksov čovjek’ iz županijskog državnog odvjetništva

Goran Mehkek / CROPIX

Nitko još ne govori tko bi mogao biti zamjenik Dražena Jelenića na dužnosti glavnog državnog odvjetnika. Vlada navodi kako ta tema za sada uopće nije na dnevnom redu, da ni jedno ime još nije u optjecaju te da je premijeru Andreju Plenkoviću sada prioritet izboriti se za više novca u Europskom vijeću.

Spominju se naravno i imena potencijalnih kandidata. Kandidirati bi se mogla dosadašnja prva Jelenićeva zamjenica, Zlata Hrvoj-Šipek, koja će po funkciji privremeno obnašati njegovu dužnost do izbora novog glavnog državnog odvjetnika. No, mnogi vide problem, ne u njezinoj stručnosti i kvaliteti dosadašnjeg rada, nego u činjenici da se radi o zamjenici iz Građansko-upravnog odjela DORH-a.

Među imenima koja se spominju su Mladen Bajić i Dinko Cvitan. No, njihov odabir nije izgledan jer Bajić ubrzo ide u mirovinu, a Cvitana ova Vlada nije htjela reizbrati prije dvije godine pa je teško očekivati da će sada imati podršku.

Kao najizgledniji kandidati, odnosno, kandidatkinje, spominju se dugogodišnja uspješna ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš, ali i aktualna ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić.



Moguće kandidatkinje su i trenutna šefica Kaznenog odjela DORH-a Andrea Šurina Marton te zamjenice glavnog državnog odvjetnika Željka Mostečak, Sani Ljubičić i Ksenija Pavić. Postoji mogućnost da će se kandidirati i Županijski državni odvjetnik u Osijeku Davor Petričević, piše Jutarnji list.

Najizglednija kandidatkinja Tamara Laptoš spominjala se i prije dvije godine u širem krugu kandidata za glavnog državnog odvjetnika, ali je navodno protiv nje izričito bila tzv. desna struja vladajuće stranke, kao i neki drugi političari čije je interese ili kolege “nagazila” dok je bila zamjenica ravnatelja, a onda i ravnateljica USKOK-a. Jelenić joj, zanimljivo, nije dao novi mandat na čelu USKOK-a, a ona se nakon toga kandidirala za hrvatskog predstavnika u Uredu europskog tužitelja i navodno je vrlo blizu toga da bude izabrana na tu dužnost.

Zapažen je bio i angažman Tamare Laptoš kao državne odvjetnice u tzv. aferi “Spice” o pokušaju preuzimanja Podravke, gdje je jedan od optuženika bio bivši potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec.

Laptoš je zbog te afere bila i prijavljena DORH-u pod optužbama da je krivotvorila dokaze i zlorabila položaj u mega aferi ”Spice” vezanoj za Podravku.

U prijavi protiv ravnateljice USKOK-a navodilo se da je činila neprimjeren pritisak kako bi nekadašnji predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković proizveo nepostojeći dokaz protiv zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića koji je osmooptuženi u aferi Spice, kako je pisao tjednik Nacional u veljači 2017. godine.

Šeksov ‘pouzdanik’ jedan od potencijalnih nasljednika

Kao druga dva najizglednija imena za nasljednika Dražena Jelenića spominju se i šefica USKOK-a Vanja Marušić te Davor Petričević.

Županijski državni odvjetnik u Osijeku Davor Petričević, koji je prije dvije godine bio glavni konkurent Draženu Jeleniću, također je jedan od mogućih kandidata za čelno mjesto DORH-a.

Petričevića su mnogi i tada vidjeli kao vrlo dobrog kandidata, ali mu je više štetila nego koristila činjenica da se spominje kao kandidat Vladimira Šeksa, koji se neposredno prije toga našao usred udbaške afere kodnog imena “Kolega”, a mediji su pisali u to vrijeme i da je šogor ministru Tomislavu Ćoriću, što bi izazvalo medijsku nepotrebnu pažnju.

Vanja Marušić široj je javnosti najpoznatija kao zastupnica optužbe, USKOK-a, u procesima protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, prije svega u antikorupcijskom procesu Sanaderu u slučaju Ina-MOL, u koji je naknadno uključen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi, nedostupan hrvatskom pravosuđu. Marušić je sudjelovala aktivno i u drugim važnim antikorupcijskim akcijama USKOK-a u to vrijeme, poput istraživanja profesora koji su navodno prodavali ispite. Prije pozicije šefice USKOK-a, bila je na čelu Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Komentari