Tjedan dana traju izvidi u domu u Splitu, angažirana je služba koja se bavi gospodarskom kriminalitetom i korupcijom

Tom Dubravec / CROPIX

Tjedan dana traju policijski izvidi oko situacije u Domu za stare i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, a još uvijek nema rezultata. Nalog za provođenjem izvida je splitska policija dobila od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Zahtjevni posao utvrđivanja odgovornosti oko eventualnih propusta dobila je Služba gospodarskog kriminaliteta i korupciju PU splitsko-dalmatinske. Kako su izvidi tajni, ne može se dobiti informacija o sadržaju mjera i radnji koje se poduzimaju.

Tek po okončanju posla inspektora s navedenog odjela saznat će se što se utvrdilo. Oni mogu podnjeti kaznenu prijavu protiv osobe za koju smatraju da je počinila kazneno djelo ili poslati izvješće državnom odvjetništvu sa saznanjima koje su prikupili te prepustiti njima odluku.

Najviše se poteže pitanje odgovornosti ravnatelja Ivana Škaričića.



Iz same činjenice da se situacijom oko doma bavi navedena Služba očito je kako je policija studiozno pristupila poslu i da je provjerom obuhvaćen raznolik spektar kaznenih djela. Navedena Služba se inače ne bavi kaznenim djelima protiv zdravlja ljudi.

Kako i sam naziv Službe govori, rade na kaznenim djelima u sferi gospodarskog kriminaliteta i korupcije među koje spadaju i kaznena djela protiv službene dužnosti, primjerice zlouporaba položaja i ovlasti.

Od 123 korisnika Doma u Vukovarskoj ulici koji su testirani pozitivno ih je 66 te još 11 djelatnika. Nakon evakuacije iz zgrade u Vukovarskoj prošlog tjedna umrlo je četvero štićenika.

Paralelno s policijskim izvidima, provodi se i inspekcijski nadzor u Domu za starije i nemoćne osobe. Nakon što mu se dostavi nalaz inspekcije, župan Blaženko Boban će imati podatke o svim poduzetim i propuštenim radnjama te će sukladno tome donijeti odluku, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari