Tijekom velikosrpske agresije na Vukovar u bolici zbrinuto oko 4000 ranjenika

Tijekom tromjesečne velikosrpske agresije na Vukovar, u tamošnjoj je bolnici zbrinuto oko 4.000 ranjenika te u teškim uvjetima izvedeno oko 2.250 operacija, rečeno je u nedjelju na skupu “Ratna bolnica Vukovar 1991.- dr. Juraj Njavro”, organiziranom u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

“Vukovarska bolnica uskoro će postati nacionalna, memorijalna bolnica. S povijesnoga aspekta to će značiti da nikada Hrvati neće zaboraviti Vukovar niti vukovarsku bolnicu, ali to će značiti i da će bolnica u budućnosti biti osigurana i u financijskom i u stručnome i znanstvenome smislu”, izjavio je uoči skupa ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Procijenio  je da će procedura proglašavanja vukovarske bolnice nacionalnim i memorijalnom biti okončana u siječnju 2020. godine.

Kujundžić je naglasio da u ovome trenutku vukovarska bolnica ima preko 200 milijuna kuna duga od čega se na dospjeli dug odnosi oko 170 milijuna kuna što je, kako je rekao, po sadašnjem modelu nemoguće razriješiti.



“Modelom nacionalne i memorijalne bolnice koji će moći imati samo Vukovar ti će problemi biti riješeni”, rekao je Kujundžić.

Bosanac: Istraga protiv 18 osoba vezana za zločine u bolnici još traje

Ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac ocijenila je da ono što je bolnica značila braniteljima 1991. to isto znači i danas te stoga, kaže, posebno raduje činjenica da će bolnica biti proglašena nacionalnom, memorijalnom bolnicom.

“Ratne 1991. godine kroz bolnicu je prošlo 4.000 ranjenika i izvedeno 2.250 operacija, prije rata imali smo 1.040 zaposlenika no nakon početka agresije na Vukovar zaposlenici su se osuli, mnogi i na suprotnu stranu, pa nas je ostalo 350. No, organizirali smo se i uz pomoć liječnika dragovoljaca i medicinskih sestara koji su dolazili iz Zagreba, Našica, Vinkovaca. Učinili smo u teškim uvjetima sve što smo mogli za ranjenike i bolesnike”, prisjetila se Bosanac.

Na pitanje što se dogodilo osam godina nakon što je podignuta kaznena prijava protiv 18 osoba vezana za zločine u bolnici, Bosanac je rekla da je istraga u tijeku no ne raspolaže informacijama do kuda je stigla.

Hebrang: Dnevno umire 12 branitelja

Ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang na skupu je govorio o pobolijevanju branitelja naglasivši da je rat ostavio teške posljedice, a i „20 godina politike koja nije imala previše pažnje prema braniteljima“ pa je pobol branitelja vrlo znakovit.

“Dnevno umire 12 branitelja, najviše od malignih, potom i srčano-žilnih bolesti, a broj suicida je značajno veći neko kod ne braniteljske populacije”, rekao je Hebrang naglasivši da se nad tim podacima treba zabrinuti ali i korigirati organizacijski ustroj preventivnih pregleda branitelja.

Psiholog Zoran Komar istaknuo je da postoji obveza čuvanja digniteta Domovinskog rata što znači i digniteta hrvatskih branitelja, “A bez tog digniteta i s narušenim dostojanstvom nažalost se događa da branitelji dižu ruku na sebe pa je tako oko 3.000 hrvatskih branitelja od 1991. godine do danas izvršilo samoubojstvo”, rekao je. Iznio je i podatak da prosječna dob umrlih branitelja iznosi jedva 54 godine.

O stradavanju djece tijekom agresije na Vukovar govorila je pomoćnica ravnatelja vukovarske bolnice za sestrinstvo Agneza Aleksijević istaknuvši da je u tri mjeseca opsade ranjeno 51 dijete, njih 33 je ubijeno ili poginulo, četvero djece je nestalo i četvero pronađeno na Ovčari. Napomenula je i da je u bolnici u tri mjeseca bilo 16 novorođenih od kojih troje nedonoščadi.

Organizator simpozija su vukovarsko-srijemski ogranak Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-1991. i Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana. Pokrovitelji skupa su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo branitelja, Akademija medicinski znanosti Hrvatske, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora, Hrvatska komora medicinskih sestara kao i Vukovarsko-srijemska županija i grad Vukovar.

Komentari