Testiranja na koronvirus uskoro će biti moguća i u drugim ustanovama

Damjan Tadic / CROPIX

Do kraja tjedna ili najdalje početkom sljedećeg, u HZJZ će stići oprema i reagencije za testiranje na koronavirus SARS-coV-2, pa će i ta ustanova moći testirati sve one koji imaju indikaciju.

Zasad se testiranja za čitavu Hrvatsku provode samo u Klinici za infektivne bolest Dr. Fran Mihaljević.

“Nije dobro da se testiranja obavljaju na samo jednom mjestu jer što ako se slučajno dogodi neki kvar zbog kojeg to odjednom ne bude moguće? Morali bismo tada uzorke slati nekamo drugamo na testiranje. Osim toga, bude li veći broj uzoraka za testiranje, mi ćemo moći uskočiti”, objašnjava Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

To neće biti tzv. brzi testovi kakvi su se počeli proizvoditi u svijetu, već oni isti testovi kakve bolnica Dr. Fran Mihaljević otpočetka upotrebljava.



Naime, neki proizvođači u svijetu najavili su testove koji u vrlo kratkom roku mogu utvrditi prisutnost koronavirusa u organizmu, poput nukleinskog testa koji su razvili u kineskom Nacionalnom institutu za kontrolu i prevenciju virusnih bolesti u suradnji sa stručnjacima visokotehnološke kompanije sa sjedištem u Wuxiju, piše agencija Xinhuanet.

Taj kineski test traje tek 15 minuta, krenuli su s masovnom proizvodnjom i tvrde da mogu proizvesti do 4000 kompleta dnevno, a prva serija već se koristi u provinciji Hubei gdje se virus prvi put pojavio.

“Svaki test ima svoju specifičnost i pouzdanost. Ovaj koji se koristi u Zaraznoj ima visoku i specifičnost i pouzdanost, a za druge ćemo to vidjeti kad se počnu primjenjivati”, navodi Capak, prenosi Večernji list.

Komentari