Teška situacija u Splitu: Liječnici apeliraju na građane da ne dolaze u ambulantu ako ne moraju

Ilustracija Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Zbog loše epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji liječnici KBC-a Split održala se konferencija za medije.

Zbog loše epidemiološke situacije u Splitu, splitski liječnici su se obratili javnosti na koju su apelirali da svojim ponašanjem smanji pritisak na hitni prijem bolnice. Istaknuli su da je situacija vrlo zabrinjavajuća. Ispred Covid ambulante Mertojak pred novinare su izašli ravnateljica NZJZ-a dr. sr. Željka Karin, ravnatelj županijskog Doma zdravlja dr. Marko Rađa i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. Vikica Krolo.

Prema jučerašnjim podacima tamošnjeg Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od ukupno 1013 obrađenih testova, u četvrtak je zabilježeno 473 slučaja zaraze.

Dr. Karin je kazala da je Splitsko-dalmatinska županija na više od 40 posto pozitivnih, te da je riječ o linearnom rastu. Dodala je da je dob najvećeg broja oboljelih između 30 i 50 godina. Apelirala je na sve koji idu na svoja radna mjesta da paze na svoje ponašanje, rade u smjenama i od kuće ako je moguće.



Istkanula je da je u porastu broj mladih koji su zaraženi.

“Oni su asipmtomatski, mnogi nisu ni prepoznati, testiraju se jer roditelji razviju simptome. Mladi prenose bolest u obitelji i zaražavaju svoje roditelje. Većih žarišta nema, imamo plesni studio, nekoliko sportskih klubova gdje stalno imamo pozitivnih, nešto u školama. Nema prijenosa među razredima, nego samo unutar jednog razreda. U vrtićima imamo konstantno oboljele. Djeca su asimptomatska”, dodala je Karin.

15 ljudi na respiratoru

Dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split je kazao da je u KBC-u 139 hospitaliziranih u bolnici, 15 su na respiratoru. 80 posto hospitaliziranih prima kisik. To ilustira težinu bolesti rekao je i istaknuo da je pritisak na hitnu ambulantu ogroman. “Među njima više od 50 posto nije imalo razloga da dođe na hitni prijem, trebali su otići obiteljskoj medicini ili u Covid ambulantu”, upozorio je.

Liječnici su pozvali pacijente da ne dolaze na bolnički hitni prijem, ne samo da bi se rasteretio hitni prijem, već i da se ne ugrožava lakše pacijente. Podsjetili su na to da bi se svi sa simptomima trebali prvo javiti liječnicima obiteljske medicine.

Ivić je rekao da splitsdka bolnica zasad raspolaže s 200 mjesta za Covid-19 pacijente, a da je u pripremi još 30 kreveta. Ako broj oboljelih bude nastavio rasti ovim tempom “onda ćemo organizirati cijelu bolnicu, na uštrb drugih djelatnosti”, kazao je Ivić, dodajući da na Križinama ukupno ima više od 300 kreveta, te da vjeruje da se taj broj neće premašiti. Kazao je i da kadar za zbrinjavanje tog broja pacijenata bolnica ima.

Na upit novinara znači li to i ima li smisla otvarati i Spaladdium arenu, Ivić je kazao da je Arena zadnje i najteže rješenje.

Komentari